Jag ser på min släkttavla som min faster sammanställde efter flera år av forskning innan hon gick bort. Den går tillbaka till 1500-talet. Under de nordiska namnen ser jag titlar som plåtslagare, klockare, soldat, torpare och så vidare. De flesta av männen i min släkt hade enkla yrken utöver någon enstaka politiker eller präst.

Jag är stolt över deras uppoffringar och hoppas de ser mig från himlen, Valhalla eller Nangijala med glädje över mina bedrifter. Men utan att förringa deras insatser i livet måste jag erkänna att deras titlar säger mig väldigt lite om hur de var som människor, om deras drömmar och visioner.

Vad kommer stå under ditt namn?

När jag ser på tavlan funderar jag på vad som kommer stå under mitt namn, om några hundra år när någon av mina ättlingar börjar forska om vår släkt. Kommer det stå något av alla de yrken jag haft, som lagerarbetare, kassör, ungdomsledare eller skribent? Eller kommer det stå något som pekar på vem och hur jag verkligen var? Vad jag försökte uppnå i livet?

Det är få av oss förunnat att kunna arbeta och leva på vad vi verkligen brinner för. För de flesta är ett jobb något vi uthärdar för att kunna göra det vi älskar på fritiden. Fri-tiden, den tid i vårt liv vi är fria att försöka uppnå vår högsta potential.

Hur kan vi efterlämna något mer än en yrkestitel?

Min farfar som tyvärr dog innan jag föddes, jobbade som smed, men hans passion var att måla. Denna passion hade även min far och konsten har även präglat mitt liv. Min farfar försökte aldrig försörja sig på konsten, men många tog del av och älskade den. Jag vill tro att hans konst fortfarande hänger i flera hem runtom i Sverige som ett uttryck för hans andevilja.

Jag kanske heller aldrig kommer bli ett stort namn eller kunna leva på min passion – att tala och skriva. Men jag hoppas efterlämna mig några böcker och samlingar av artiklar och visdomar jag författat under mina år. Något som talar om vem jag var och vad jag ville delge världen.

Ditt uppdrag måste ha ett högre syfte

En sista referens till min släkt. Min morfar som jag älskade högt och som jag hade turen att få ha närvarande under min uppväxt. Han var kommunist under 30-40-talet, han jobbade på järnvägen och brann för arbetares rättigheter under en tid då de var väldigt begränsade jämfört med idag.

Jag delar inte min morfars dåvarande politiska sympatier, men jag har stor respekt för att han kämpade för något han trodde på då. Min farfar ville försköna världen med sin konst, min farfar ville göra världen mer rättvis. Den gemensamma nämnaren är att de gjorde något som inte bara gynnade dem själva.

Bara du kan finna ditt uppdrag

Din mission eller uppdrag i livet behöver inte vara något som alla andra finner storslaget, det behöver inte heller vara något pretentiöst eller som omfattar hela mänsklighetens öde, som att rädda regnskogar eller stoppa världssvälten. Ofta är det minst lika fruktbart (eller mer) att göra en insats för din egen stam, för människor i din närhet.

Men bara du kan ta reda på vad ditt uppdrag, eller din gåva till andra människor är. Ofta finner du det i korsningen mellan vad du är bra på, vad du älskar att göra och vad du vill förbättra i din omgivning.

Ditt uppdrag bör främst vara en sak

Du kan ha många intressen, förpliktelser och ambitioner, men bara ett uppdrag du kommer bli ihågkommen för. Swedenborg var en vetenskapsman och författare, men de flesta minns honom för hans teologiska skrifter. Arnold Schwarzenegger var kroppsbyggare, skådespelare och guvernör, men om hundra år kommer de flesta troligtvis bara minnas honom för hans filmer.

En sak behöver inte exkludera en annan eller flera andra saker. Men du bör vara medveten om att vi generellt bara har tid och kapacitet att bli riktigt bra på en sak, kunna påverka ett område, bli ihågkomna för en stor bedrift.

Då faller allting på sin plats

När du funnit och bestämt dig för att hänge dig åt ditt specifika uppdrag, då faller oftast allting annat i ditt liv på sin plats. Du vet hur du ska prioritera, hur du ska fördela din tid, och kanske viktigast av allt: vad du bör exkludera från ditt liv som hindrar dig från att uppnå ditt högre syfte.

Andra artiklar i samma ämne:
Tre saker män glömt bort som vi behöver
Välj din kulle att dö på