Det pågår ett ständigt sorl av ljud runt oss dagligen. Detta buller skapar stress och påverkar oss neurologiskt, även om vi knappt märker det. Se därför till att unna dig tystnaden med jämna mellanrum.

Stenåldershjärnan 1.0

Utveckligen vi upplevt de senaste 100 åren, motsvarar 10 000 år av mänsklighetens tidigare utveckling hörde jag neurologen och överläkaren Per Hamid Ghatan berätta under en intressant föreläsning för många år sedan. Med reservation för att det kan ha varit de senaste 50 åren han berättade om… Hela poängen med föreläsningen var att den mänskliga hjärnan på intet sätt var redo för samtiden – den har ju samma ”operativsystem” som på stenåldern.

En intressant aspekt av det han berättade, var att landsortsbor är prioriterade när organisationer som Nasa och andra större företag ska anställa. Detta då de enligt forskningen tål stress bättre. Varför gör det då det? Jo, för att det ständiga sorlet som pågår i bakgrunden i storstäderna gör människor sämre rustade mot stress.

Flytta ut på landet om du vill ha harmoni

Många flyttar utanför städerna när de ska skaffa barn, något som ofta beror på att det är tryggare (det är vad folk tror – men viss forskning tyder på att så inte är fallet om dödssiffror och liknande studeras). Den rimligare anledningen att göra det, är för den mentala hälsan. Enligt informationen ovan är anledningen tydlig.

Jag har själv växt upp på landet, och trivdes inte alls ens i en liten stad. Den knäppande och surrande elmätaren höll mig vaken i början, och ljudet av trafiken utanför gav en oro. Något som självklart hade kunnat undvikas med bättre ljudisolerade lägenheter, men det är en anekdot som är relevant i sammanhanget. Jag tror nämligen att surret var en bidragande faktor till den ångest som kom senare.

Nutida lösningar på bullerproblem

När barnen var små skrek de ibland okontrollerbart. Jag, som kvalar in som HSP (högkänslig person) har problem med starka ljud och blir väldigt stressad av oväsen. Som nybliven förälder är det överväldigande med allt kaos, men med tiden kommer en mer pragmatisk inställning. Jag började helt sonika använda hörselkåpor (med hörlurar med musik inuti) och såg ett skrynkligt skrikande barnansikte, men hörde endast ljuva toner med klassisk musik. Inte blir jag någon bättre pappa av att lyssna på mina skrikande barn.

Idag använder jag hörlurar med aktiv brusreducering. Det är en teknik som mäter av ljudet i rummet med sensorer/mikrofoner och sedan filtrerar bort det. Mycket användbart under tåg- och flygresor. Det går nämligen att höra musiken bra utan att behöva ha volymen på max. Själv använder jag detta ofta när jag är på kontoret (som jag delar med två personer till).

Den som har det tyst kan fokusera bättre

Själv jobbar jag ofta som bäst med musik i lurarna, men i vissa fall är total tystnad att föredra. Med aktiv brusreducering kan jag få det väldigt tyst, och då undvika att starta musik. Den tystnaden gör mig avslappnad och fokuserad. Musik, hur trevligt det än kan vara, distraherar ibland. Framförallt när det gäller musik du inte har hört förut. Ett produktivitetstips är därför att lyssna på favoritspellistan när du jobbar.

Upplev den äkta tystnaden

Inget går så klart upp mot äkta tystnad av den typ som finns utanför civilisationen. Alla som upplevt äkta vildmark eller varit själv uppe på ett fjäll vet vad jag talar om. Visst ”störs” tystnaden av fåglar och andra djur, men dessa små avbrott förgyller snarare än förstör.

Det krävs inte länge ute i den fria tystnaden innan känslor av lycka, frid och ibland även vemod kommer över en. Jag tror att det är för att hjärnan äntligen är fri, för att den äntligen slipper jobba med sin egna aktiva brusreducering.