Ett klipp med rubriken ”Strengthen the Individual: Counterpoints to Post Modern Political Correctness” dyker upp i mitt facebook-flöde. Jag klickar på “play” och börjar betrakta skådespelet när mina öron fängslas av stämman från den vältalige, stundvis plågade, men ack så inspirerade psykologiprofessorn som vankar av och an på sin scen. En ensam man som försöker bära upp världens psykologiska problem på sina axlar.

Jordan B Peterson är psykologiprofessor vid University of Toronto men har också undervisat vid Harvard University. Specialiserad på personlighet och socialpsykologi men särskilt inriktad på religiösa och ideologiska trosuppfattningar. En stor del av Petersons retorik går också åt att utforska den kulturella motivationen till varför folkmord äger rum.

Jordan Peterson – en inflytelserik tänkare

Sedan 2016 har Petersons karriär varit en bergochdalbana av allvarliga politiska skandaler, men resultatet av allt tumult har oväntat nog gjort honom till en av de mest inflytelserika tänkarna i världen idag. Så vad är det han egentligen vill säga?

””If the barrier to enlightenment is the development of self-consciousness of the individual human’s infinite capacity for evil — then you can be immediately convinced of why enlightenment is in such short supply.”
– Jordan B Peterson

Hur han blev kontroversiell

Peterson gick till attack mot den kanadensiska lagförslaget C-16 när han under 2016 la ut ett flertal klipp på sin youtube-kanal där han varnade att en lagstiftning mot individuell talfrihet skulle ta samhället i riktning mot de totalitära regimer som under 1900-talet berövat omkring 100 miljoner oskyldiga människor livet.

Efter det slängdes han in i den globala kulturella debatten och har sedan dess varit ett hett namn under två års tid. En förutsättning för hans kraftiga popularitet och effektiva spridning har varit att många av hans psykologiföreläsningar är tillgängliga för allmänheten på youtube.

I något klagande tonfall levererar han de flesta av sina ord med en intensiv bestämdhet, som att han med varje mening tvingar sig själv att omfamna sanningen med det mänskliga tillståndet. Petersons intensitet väcker många att lyssna på honom, och då förmedlar han känslan ”detta måste vara viktigt” och ”herregud, det han säger gäller säkert mig!”.

Individens hjälteresa

Hans budskap är att man ska anpassa dig till de arketypiska mönstren för framgång som har funnits sedan urminnes tider, eftersom dessa mönster är en naturlig spegling av strukturen som redan finns i våra hjärnor och nervsystem, och dessutom avspeglas i samhällets olika instanser och funktioner.

Han beskriver Gud som den kollektiva förmågan till självreflektion, och kulturen som den samtida berättelsen om individens hjälteresa genom livet. Han säger att en person hittar sig själv först när han börjar tala sanning och låter de politiskt ‘korrekta’ maskerna falla till marken.

Maps of meaning

År 1999 gav han ut boken “Maps of meaning, The architecture of belief” i vilken han beskriver sin teori om människohjärnans meningsskapande. Grundmetaforen är den utforskande hjälten som ger sig ut det okända, organiserar kaoset och återvänder till stammen för att stärka samhället med skatterna av visdom som han har funnit. Den drygt 400 sidor tjocka boken sammanfattar flera uråldriga mytologiska paradigm och presenterar dem på ett sätt som överensstämmer med modern vetenskaplig forskning.

“The purpose of life is finding the largest burden that you can bear and bearing it.”
– Jordan B Peterson

Kort sagt är Jordan B Peterson är en man som verkar ha hittat sin livsuppgift vilket är att ge resten av världens individer en karta för hur de hittar deras; “Väx upp, sluta skyll ifrån dig, ta ditt ansvar och städa ditt rum!”

Nedan följer några länkar för de som närmare vill sätta sig in i Jordan Petersons arbete:

”Strengthen the Individual: A counterpoint to Post Modern Political Correctness”
Biblical Series I: Introduction to the Idea of God
Jordan Peterson: Clean up your room & why You Need Art in Your Life
Cathy Newman interview – Jordan Peterson debate on the gender pay gap, campus protests and postmodernism
Maps Of Meaning: The Architecture of Belief – Pdf Download

Artikel skriven av David Eldenstjärna

Missa inte vår mer kritiska artikel om herr Peterson här:
Jordan Peterson – ett första steg i mäns uppvaknande?