Hur stor del av ditt liv har varit lyckligt och hur stor del har varit misär? Var ärlig. Kanske har du varit nöjd hela tiden, men kört på mellantemperatur. Kanske har du varit verkligt nöjd hela tiden. De flesta av oss tror jag dock har kämpat mer än vi har njutit.

Ingen njutning utan lidande

Jag skulle säga att 70-80 procent av mitt eget liv hittills har varit förenat med att inte må bra. Mobbing, osäkerhet, ångest, problem med förhållanden och allt vad det har varit. Men det liv jag lever i dag är bannemig bra. Frågan är om det hade varit lika bra om jag inte hade fått smaka på den mörka sidan av tillvaron. Nej, troligen inte.

Rätt attityd – välkomna prövningar

Varje gång det är tungt innebär en möjlighet att växa. Varje motgång är en läroprocess. Varje utmaning är ett steg uppför trappan. Men bara om du ser det så. Det är lätt hänt att bli modstulen, pessimistisk och inåtvänd. Passiviserad. Men om du ser dig själv som ett offer vinner du ingenting.

Var tacksam för prövningarna

Den person du är i dag har inte kommit dit han är i dag på grund av alla glada trevliga stunder som du upplevt. Nej, det är i ögonblick av frustration och uppgivenhet som du har mejslat fram din karaktär. Om du handlar stoiskt vid tillfällen där det är berättigat att må dåligt, då kan du vara stolt över det efteråt. Därför borde du också vara tacksam för alla prövningar som kommer i din väg. De gör dig nämligen till en bättre man.