Varför betalar rika människor hundratusentals kronor för att bo på retreater där de lever och äter som fattiglappar? Varför blir så många vältränade under tiden i fängelse? Varför behöver vi ofta sitta i klassrum för att lära oss något nytt?

Många män jag möter skyller ofta på brist på tid, pengar eller möjligheter för att de inte kommit längre i sin utveckling.

Det märkliga är att samma män gärna pratar om sin nya hemmabio-anläggning, om senaste säsongen av The Walking Dead eller om hur de reste till en annan stad (eller annat land) för att gå på en rockkonsert.

Uppenbarligen finns där både tid, pengar och möjligheter.

Det verkliga problemet är snarare att det finns för många roliga alternativ som inte kräver något egentligt arbete eller uppoffringar.

Jag skulle till och med gissa att majoriteten av människor inte gör några radikala förändringar innan de blir tvungna att göra det.

Fängelser skapar vältränade skurkar

Det är välkänt att många som hamnar i fängelse blir vältränade under sin fängelsevistelse, även om jag inte vet hur utbrett det verkligen är.

En vän till mig har en far som varit en riktig kåkfarare. Han berättade för mig att när hans far var fri från fängelset blev han omedelbart överviktig och fick problem med blodsocker och annat.

Men när han suttit i fängelse några månader kom han alltid ut med en superfysik – som en kroppsbyggare.

Varför var det så? Ganska enkelt, det fanns inte ”frihet” för att göra mycket annat än att träna, och det fanns inte heller tillgång till skräpmat och droger med mera i fängelset.

Hur högt blodtryck skapar Buddhist-munkar

När jag läst biografier om framgångsrika entreprenörer har jag stött på otaliga exempel där dessa affärsmän arbetat stenhårt i flera år, medvetna om att de borde tagga ned.

Tills de en dag tvingas gå till läkaren på grund av diverse symptom, där läkaren sagt ”om du inte byter livsstil kommer du dö i förtid”.

Varningar om högt blodtryck eller hjärtproblem har fått massvis av affärsmän att gå från att vara börshajar till att leva som rena Buddhistmunkar.

När varsel om döden knackar på dörren, kan det göra den mest hårdhudade av män ödmjuka inför livet.

Men oftast behöver dom få höra det från en läkare så att de inser att de inte har ”frihet” att göra något annat.

Hur skilsmässor tvingar män till gymmet och frisören

Få saker förvandlar så många från att vara handlingskraftiga män till soffpotatisar som äktenskap/sambo-förhållanden.

Problemet är att dessa män förr eller senare ofta blir lämnade av sina kvinnor som är trött på att vara gift med en fet slashas utan ambitioner och driv.

Kvinnan i förhållandet har ofta planerat att lämna sin man under en längre tid, men för honom blir det ofta en rejäl chock, en del män tar till och med sina liv för att de blivit lämnade.

Men för de flesta män blir deras dumpningar en väckarklocka för att ta sig i kragen. De går till gymmet för att komma i form igen.

De går och klipper sig och köper nya kläder. En del börjar även extrautbildningar för att kunna avancera i karriären.

Dessa saker är givetvis väldigt bra. Men varför gjorde dom det inte tidigare? De trodde att dom hade ”friheten” att sluta arbeta på sig själva, och att deras kvinnor skulle älska dem förbehållslöst.

Ge upp frihet nu för att bli mer fri i framtiden

Se filmer som Greven av Montechristo och Papillon (eller läs böckerna, ännu bättre) för att få otroligt inspirerande berättelser om män som berövas sin frihet men använder sin tid i fångenskap för att förbereda sin återkomst till friheten som starkare och mer kapabla män.

Lärdomen är att om vi ger upp vår frihet nu för att kunna fokusera på vad vi måste göra för att utvecklas, har vi friheten att leva rikare liv i framtiden.

Ge upp chips och öl på kvällarna för att träna på gymmet och äta ren och naturlig föda. Ge upp Netflix, bio och pubrundor för att lära dig nya saker som kan avancera din karriär.

Ge upp ”friheten” att slösurfa på nätet och runka till porr. Med tiden kommer du belönas med ett längre och friskare liv, ett större utbud av kvinnor och mer ekonomisk frihet.

Är slaveriet under våra begär det verkliga fängelset?

Frågan är om vår moderna valfrihet mellan McDonalds och Burgerking, Netflix och HBO med mera egentligen är en illusion, vars egentliga syfte är att göra oss slavar till våra egna drifter.

Kanske är det hårda arbete och uppoffringar som krävs för att uppnå tillräckligt med självdisciplin den enda vägen till verklig frihet, det vill säga friheten att kunna kontrollera våra begär för att göra mer rationella val som gynnar oss i en större kontext.