Det största hindret för de flesta män för att förbättra deras liv. Är att ta det första steget. Att komma igång.

Många män, framförallt män över trettio, vill inte börja med något nytt. Eftersom de inte vill känna sig sämst i klassen, eller göra bort sig. Detta är givetvis ett moment 22, eftersom du inte kan bli bra på någonting utan att först vara en nybörjare. Här är några tips på hur du kan övervinna din nybörjarångest.

Ta bort alla krav på prestation

Alla nya åtaganden, vare sig det gäller studier, att börja dejta, påbörja en träningsrutin eller starta ett företag. Innebär långa perioder av lärande och bakslag (fler lärdomar) utan några större resultat. Jag säger inte att du inte ska ha långsiktiga mål, men om du förväntar dig storslagna resultat första månaderna, är chansen stor att du kommer bli besviken och tröttna.

Gör inget långsiktigt åtagande

Jag är för långsiktiga åtaganden om de är rätt definierade. Till exempel ”jag gör ett åtagande att utvecklades varje dag inom tre viktiga områden”. Men att göra ett åtagande att börja gymma i två år innan du ens prövat det, är inte smart. Du kanske avskyr gymmet och hittar en annan träningsform du gillar. Om du då slutar gymma då har du svikit ditt åtagande. Och det är aldrig bra.

Om du gör ett åtagande för träning, börja med en gratis provträning. Om du vill studera, köp en kursbok i ämnet och börja läsa. Du vill träffa kvinnor, börja gå ut och träffa flera olika kvinnor, bind dig aldrig till den första du gillar.

Sluta bry dig om andras åsikter

Här är en liten hemlighet många inte verkar medvetna om. Ingen bryr sig! Många män undviker att ta kontakt med kvinnor (förutom på appar som Tinder) för att dom inte vill göra bort sig inför andra. Men låt oss säga att du gör detta på en nattklubb. Alla andra där fokuserar på att dom själva ska ha roligt och se bra ut.

Har du något minne av att du sett en kille bli nobbad som du går runt och tänker på? Om du är orolig för vad tjejen tänker om hon nobbar dig. Om hon är hyffsat snygg har hon redan nobbat tjugo andra killar samma vecka . Tror du hon minns alla hon nobbat? Självklart inte.

Berätta inte för någon annan

När du berättar för andra vad du tänker göra, motarbetar du dig själv på flera plan. Om den du berättar för berömmer dig då har du fått en belöning för något du inte gjort ännu, och då tar du bort en anledning att börja. Eller om du möts med skepticism kommer du känna press på att bevisa dig själv, och det är ingen bra motivering i början.