Du ägnar dig dagligen åt investeringar, vare sig du är medveten om det eller inte, men hur kan du utvärdera om de verkligen ger dig något tillbaka i längden?

Förkortningen R.O.I på engelska ”Return Of Investment” brukar lite klumpigt översättas till ”avkastning på kapital”, men som vanligt går ofta den djupare innebörden bort i översättningen. En mer direkt översättning skulle kunna vara TPI = Tillbaka På Investering.

När entreprenörer diskuterar investeringar i företag, produkter eller aktier med mera kommer ofta denna fråga upp, vad har denna investering för TPI? Men alldeles för sällan frågar vi oss själva samma sak om våra relationer och övriga intressen.

Du handlar med något ofantligt mycket mer värdefullt än pengar

I affärssammanhang handlar TPI oftast om vad du får tillbaka på en investering i form av pengar och andra former av kapital som går att handla med. Men den absolut dyrbaraste tillgången du har går inte att få tillbaka när du väl sålt den – din tid och med det din uppmärksamhet.

I dagens övermättade marknad slåss inte bara storföretag men även politiker, religiösa organisationer och lobbyister om din uppmärksamhet, om du har många människors uppmärksamhet är det något många är redo att betala för att ta del av.

Detta är även ytterligare en aspekt av varför vi lever i en kvinnodominerad ekonomi där unga kvinnor med stora tuttar har mer inflytande än någon modern motsvarighet till Noam Chomsky (länk kvinnoekonomi).

Vad är TPI på din flickvän? Barndomskompisar? Netflix?

Det är inte bara reklamföretag som vill ha din tid, men även tjejen du dejtar, din barndomskompis som vill dra med dig till en konsert med ett band du slutade lyssna på för tio år sedan, och glöm inte säsong 2 av The Witcher eller nästa spinoff-serie på Star Wars.

Det kan låta lite extremt eller hjärtlöst att prata om TPI i dessa sammanhang. Men kom ihåg att din tid är något du aldrig får tillbaka och allt du får tillbaka på dina investeringar handlar inte om pengar.

Maslows behovshierarki och socialt kapital

Det är ett misstag att bara räkna på TPI utifrån pengar eller dylika tillgångar. Låt oss ta ditt jobb som ett exempel, känner du dig uppskattad på arbetsplatsen? Ger det dig en chans att utvecklas som man? Får du möjlighet att ge uttryck för din passion i det du jobbar med? Alla dessa är aspekter att ta med när du utvärderar dina investeringar i tid.

Läs även ”Bli fri från bekräftelsebehovet” av Dan Forslund.

Om du befinner dig i en fas av att bara snurra plattor (länk) är TPI i relation till kvinnor kanske inte lika viktigt, men om du dejtar för att hitta en kvinna för ett längre förhållande, kan det handla om ditt livs viktigaste investering. Kortsiktigt tänker de flesta män med de nedre regionerna när de utvärderar sin flickvän, sex är givetvis viktigt, men det finns många fler frågor du borde ställa:

Hur kompletterar hon dig i ditt liv? Stöttar hon dig i din vision? Är hon bra mamma-material? Kommer du överens med hennes familj? Läs även ”Fem beteenden du aldrig ska acceptera hos din kvinna” (länk).

Hur ser TPI ut på dina förströelser och fritidsintressen?

Det finns ett värde i att bara slappa med några polare och dricka en kall öl emellanåt, liksom att se en hjärndöd actionrulle och äta lite skräp, och kanske viktigast av alla förströelser är att få ha tråkigt ibland (länk Dans artikel). Men om dessa är aktiviteter du spenderar flera i timmar i veckan på och lika många hundralappar, kan det vara värt att utvärdera TPI på dessa.

Den uppenbara ”vinsten” med dessa förströelser är omedelbar tillfredsställelse, vilket är anledningen till att nästan alla gör det, medan en minoritet går på gym, studerar ekonomi, dejtar seriöst och så vidare. Men för att sätta all denna tid i perspektiv bör du ställa dig dessa två frågor:

  1. Hur kommer du se tillbaka på dessa år av tv-tittande och öldrickande med mera? Kommer du känna att det var mer värt än din personliga utveckling?
  2. Hur kommer livet se ut för ditt framtida jag om du fortsätter att prioritera förströelser som varken gör dig friskare, smartare eller rikare?

Var inte en robot men inte heller en nykär skolflicka

Känslor, infall och tillfälliga njutningar finns av en anledning och behöver inte vara något ont i sig självt, mer än ditt förhållningssätt till dem. Jag rekommenderar inte att du agerar som en känslokall robot utan begär eller brister.

Men undvik lika mycket att bli en slav under hormoner, hedonistiska utsvävningar och kärleksstormar. Fråga dig emellanåt, vad är TPI för hur jag spenderar min tid?