Det finns en skönhet i det förgängliga, i att allt som lever kommer att dö. När du lär dig att uppskatta att allt är en ständig förändring, kommer en harmoni att infinna sig. En förmåga att uppskatta tillvaron just för att den är flyktig.

Det gör ont att stoppa tiden – och dessutom misslyckas du

Illusionen av stabilitet, att vi inte blir äldre; att saker är som de är, och inte förändras. Den är svår att upprätthålla, och ångesten kommer på kuppen. Den hotfulla känslan av att det där stora kugghjulet i tidens maskineri kommer att krossa allt som står i dess väg, den är inte trevlig. Jag har försökt stoppa detta maskineri, och det har inte gått. Som en ”bonus” har oviljan att acceptera maskinens rörelse fått mig att må dåligt.

Snöflingor

Du är ingen unik snöflinga, du är samma organiska nedbrytbara material som allting annat. Ja, du känner igen citatet från utmärkta filmen Fight Club (länk). Det är provocerande att inte få se sig själv som bättre än andra, men så fort du accepterar detta faktum kommer du, ironiskt nog, att höja dig ett snäpp.


Ser du likheterna med det röda pillret (länk)? Acceptansen. Medan piller-symboliken ofta används om kvinnan och hennes natur, är synen på livet i stort absolut förenlig med denna stoiska inställning. Allting dör. Du är inte unik. Ingen kommer att särbehandla dig. Allting är ditt fel (speciellt om du är en vit medelålders man). Eller din förtjänst.

Förgänglighet och faderskärlek

Jag kan njuta extra mycket av att spela metal med åttaårige sonen. För jag vet att det är några begränsade ögonblick i livet då jag får göra det. Han kommer att bli äldre, kanske tappa intresset. Jag kan kanske blir sjuk. Han kanske blir sjuk. Vi vet ingenting om morgondagen, och därför måste vi leva här och nu. Njuta, inte oroa oss för att himlen ska falla över våra huvuden.

Förgänglighet är att se varje ögonblick som det sista av sitt slag, och fira det. Vi kan bara leva livet fullt ut om vi verkligen älskar livet. Det finns inte tid för att skapa ersättningsaktiviteter eller att fly närvaron med barnen genom att scrolla mobilen. Vi lever här och nu. Men kanske inte i morgon.

Läs även:

Hur lever du ett rättrådigt liv i en nihilistisk värld?

Vad är det bästa i livet?

Maskulints tre pelare