Vad kan refrängen i en modern countrylåt lära män om livet? Om att hitta balans, hantera motgångar och njuta av stunden?

För det mesta lyssnar jag på dödsmetal, hårdrock eller elektronisk musik, ofta sådant som passar på gymmet. Men emellanåt kan jag även njuta av folkmusik, tung hiphopp och även countrymusik. Jag bryr mig inte så mycket om genre så länge musiken förmedlar en känsla eller ett budskap jag bryr mig om. I den sistnämnda kategorin finns det en låt som påminner mig om tre visdomar jag förvärvat under mina trettioåtta år på jorden. Artisten heter Bill Currington och låten ”People are crazy” går att lyssna på här nedanför.

Gud är stor – kraften i att inse sin litenhet

Jag är inte religiös och jag tror inte på Gud, i alla fall inte i någon konventionell mening. Jag är medveten om att det är en kliché, men för mig är Gud synonymt med universums mysterier. Einstein, som var ateist, sa själv ”jag vill lära mig Guds tankar, resten är detaljer”. Att Gud är stor påminner mig om två saker. För det första hur lite jag faktiskt vet om verklighetens beskaffenhet, och om vikten av att vara öppen för möjligheter. Det kanske finns en Gud eller flera gudar, eller varför inte en parallell värld likt den i Harry Potter?

För det andra påminner dessa ord mig om hur liten jag är i förhållande till universum och tidens mysterier. Det är så lätt att jaga upp sig över småsaker, eller sådant man inte har någon kontroll över. Tanken på att jag är en relativt intelligent primat bland sju miljarder andra, på ett roterande klot i ett tillsynes oändligt universum, sätter det mesta i perspektiv, i alla fall för mig.

Ibland är en kall pilsner lösningen på alla världens problem

Jag dricker sällan alkohol numera, läs mer i min artikel ”ett år utan alkohol”, och jag anser att alkohol ska brukas måttligt om alls. Men i rätt sammanhang och rätt sällskap kan en kall öl vara precis vad du behöver, ett sätt att vara i stunden. Samma syfte går givetvis även att uppnå över en kopp kaffe eller te. Om du gör detta utan att blanda in en massa distraktioner som mobiltelefon, tv eller musik, kan det till och med vara en form av meditation.

Det grekiska ordet meditation betyder ”att reflektera över” och behöver inte innefatta en japansk munk som slår på dig med en bambupinne när du är på väg att somna. Men vad har detta med världens problem att göra? I en amerikansk komedi från 1948 som heter ”Sitting pretty”, anställer en familj en märklig barnvakt, en man vid namn Mr Belvedere. En dag kommer fadern ”Mr King” på barnvakten med att sitta och blunda på golvet:

Mr King: vad håller ni på med egentligen?
Belvedere: jag mediterar!
Mr King: vad är det? (På denna tid var inte detta lika känt i USA)
Belvedere: jag sitter i tystnad och reflekterar
Mr King: Vad tjänar det till? Folk kan väl inte sitta och tänka hela dagarna
Belvedere: Mr King, om folk satt ned och tänkte lite oftare skulle världen inte vara i en sådan jävla röra.
Mr King: ok du har rätt.

Människor är galna

”Jag litar inte på en man utan mörka sidor”

– Tony Stark (Avengers infinity war)

I tjugoårsåldern närde jag ett naivt ideal om den perfekta människan. Om jag bara hittade rätt politiskt parti, rätt religion eller filosofi, då skulle jag hitta människor som ”fattade” och var rationella. Men oavsett var jag sökte mig fann jag att människor överlag är irrationella och i grunden märkliga varelser, jag är inget undantag. Särskilt de till synes mest framgångsrika och intelligenta människor jag lärt känna, bär oftast på de mörkaste hemligheterna och märkliga beteenden.

Denna insikt gjorde mig ofta besviken, både på mig själv och andra. Men när jag började acceptera människors galenskaper, blev mitt liv oerhört mycket lättare. Jag blir inte längre bestört över att en person jag sett upp till blir tagen på sängen (bokstavligen) när han gör något djupt omoraliskt. Jag har även lärt mig att acceptera mina egna galenskaper, och delger mig av dem till min innersta krets.

Människor som ser ”normala” ut och alltid säger rätt säker, är oftast de värsta psykopaterna. Medan excentriska människor som inte kan låta bli att svära i kyrkan, är oftast de mest pålitliga.

Läs även:

Vad som är bäst i livet

Hur vet jag vad som är rätt?

Inspiration – vad vi ger ut och tar in spelar roll

Inga kompromisser med livets viktigaste