En av de svåra frågorna är, hur vi kan finna mening i en värld utan mening, en nihilistisk värld. När det inte längre finns en garant för ont och gott, rätt och fel. Hur kan en person som inte har någon tro ändå upprätthålla värderingar och bete sig med värdighet?

Gud är inte meningen med ditt liv

Är du troende? Inte? Det spelar ingen roll. Ingen man bör viga sitt liv åt att tjäna någon annan än sig själv och sina utvalda. Även om det finns gudar, finns det ingen anledning att buga för den som inte är ok med att du har den inställningen. Lev ditt liv som om det inte finns gudar, samtidigt som du lever det så att det skulle fungera även om det finns gudar. Var din egen gud, men var också värdig sådana gudar du skulle respektera.

Nihilistisk världsbild är bara början

Nihilism är en språngbräda, en väg bort från tomheten in i skapandet av något nytt. Först bygger du upp en bild av dig och världen, sedan inser du hur ytlig, falsk och poänglös den är – då river du den. Nästa steg är omfamnandet av tomheten i en nihilistisk värld. En känsla av frihet som samtidigt inte kan lindra det där svarta hålet i ditt hjärta. Det är därifrån, den totala tomheten som insikten kommer – att du måste skapa dina egna värderingar.

Nihilism kan innebära själslig död

Jag började se mig omkring, vad jag ville uppnå, vad jag ville skapa, vilka som jag kunde ta intryck från. Jag hade inga barn då, men ett frö växte i mig. Min stora gåta att knäcka var hur jag kunde livnära mig på att skriva böcker, för en publik som jag innerligt föraktade (mänskligheten som sådan). Det var en infantil inställning, och en dag insåg jag detta. Det finns gott om vettiga människor här i världen. Det finns och har funnits gott om dem, som man kan lära av och därmed utvecklas. Dessa är värdefulla i skapandet av egna värderingar. Varför är just den där kompositören, författaren eller idrottsmannen värd att beundra? Det gäller att finna fröna i sig själv.

Ett liv utan värderingar och värdighet – är döden

Förr i tiden hade barn som vuxit upp på gatan en särskilt rå och cynisk attityd. Äta eller ätas, ta för sig när det bjuds, inga skrupler och inga kompromisser. De var överlevare. Det finns fortfarande människor som dem, även om de inte är fattiga och lever på gatan. De har inga skrupler, inga värderingar, och de bryr sig inte om vad andra tycker om dem. Detta är nihilism i praktiken. Dessa människor vet inte varför de lever, men de fortsätter att göra det ändå. De är som djur.

Bryt från din nihilistiska värld

Du behöver börja bry dig. Först måste du rasera och nollställa, men sedan måste du börja bygga. Du måste börja bry dig om vad viktiga människor tycker om dig, och du behöver skaffa dig värdighet. Det är ovant i början, men med tiden kommer känslan av att livet är meningslöst att sakta försvinna. Som morgondimman framåt lunch. Dina värderingar ersätter ditt grubblande, och en vacker dag bryr du dig inte om att livet känns meningslöst längre. För det känns inte meningslöst. I det här fallet ligger faktiskt en hel del i ”känna”, men jag skulle säga även ”tillhöra”.