Det mesta vi avskyr i världen är beroende av pengar. Men även de saker vi uppskattar mest kostar pengar. Det är dags att vi avdramatiserar valutan och börjar se detta som ett verktyg

Jag ser många män beklaga sig över hur storföretag och illvilliga oligarker strör pengar över feminism och pk-projekt. Det finns idag stora pengar att tjäna för dem som engagerar sig i hatindustrin mot män. Men så fort någon som är engagerad i personlig utveckling för män tar betalt för att besöka en konferens eller börjar sälja t-shirts, dyker det upp några på nätet som säger ”ni vill bara tjäna pengar”.

Tänk om ABBA-Björn stöttade Maskulint?

If I had a little money, must be funny, in a rich mans world
– ABBA

Men tänk om Benny från ABBA hade skänkt 100 000 kronor till ett projekt som Maskulint istället för till Feministiskt initiativ? Då hade inte pengarna bokstavligen gått upp i rök. Vi hade kunnat trycka ett eget magasin, anordnat en festival för män, eller kunnat investera i filmutrustning för att skapa nya medier.

Pengar är ett verktyg

Pengar är varken något självklart bra, som vissa marknadsliberaler hävdar. Men det är inte heller roten till all ondska som vissa teologer hävdar. Pengar i sig självt är bara ett verktyg för utbyte av tillgångar. Precis som med vapen eller kärnkraft eller en vanlig kökskniv, kan det användas för såväl goda som onda mål.

Är vinst för underhållning bättre än vinst för utveckling?

En annan märklig sak är att vi så lättvindigt accepterar att människor kan tjäna groteska mängder pengar på att snacka skit eller skapa saker som inte gör att vi utvecklas. Justin Bieber tjänar miljoner på sin infantila musik, men det enda han skapar är våta flicktrosor.

Jag har inga problem med att människor tjänar miljoner på underhållning. Men varför gnäller vi så fort någon lyckas leva bra på att skapa material som hjälper människor att bli bättre? En guru i personlig utveckling som Tony Robbins, eller en politisk kommentator som Tucker Carlsson?

Pengar är inte det viktigaste, men det är viktigt

Vi som skriver på Maskulint har nu gjort det gratis i två år, faktum är att det har kostat oss både tid och pengar. Men vi gör inte detta för att bli rika, utan för att vi älskar det, och tror på det vi producerar. Och (om gudarna vill) kommer vi alltid att producera gratis material för män som vill bli bättre män. Men tänk om…

Vad skulle Maskulint kunna åstadkomma med rätt resurser?

Om vi kunde göra detta på heltid, kunde vi producera flera artiklar om dagen, annonsera i tunnelbanan och på radiostationer. Hålla bootcamps exklusivt för män där vi hyr in kampsportstränare, överlevnadsexperter, internationella talare från Manosfären.

Vi skulle kunna hyra en egen studio och göra professionella intervjuer och reportage relevanta för män. Skapa ett eget bokförlag och översätta böcker som ”The Way Of Men” och ”No More Mr Niceguy”, och mycket mer.

Kan pengar köpa lycka?

Pengar kanske inte gör oss lyckliga, men jag kan av egen erfarenhet intyga att det är bättre att vara olycklig och rik, än olycklig och fattig
– Rich Cooper (Entreprenours in Cars)

I boken ”Happier” av forskaren i positiv psykjologi ”Tal Ben Shahar” visar han statistik på hur mycket pengar som gör oss lyckliga. Resultaten visar att mer pengar upp till den nivå att vi inte behöver oroa oss över för våra grundläggande behov och har lite mer utöver det, så blir vi lyckligare. Mer pengar utöver det gör ingen större skillnad.

Detta är inte heller ett olämpligt mål för dem som vill producera material som gör skillnad.

Vem säger att pengar är oviktigt?

De enda som säger att pengar inte spelar någon roll är de som alltid haft pengar
– Howard Hughes

Vilka är det som säger åt oss att pengar inte är viktigt? Jag tänker främst på två kategorier, den ena är politiker som betygar att pengar inte är viktigt, men som förordar en politik som gör dem själva och statskassan rika genom att ta pengar från de som arbetar hårdast.

Den andra kategorin är kändisar, människor som får betalt för att låtsas vara något dom inte är, och tjänar miljoner på att fläcka ut sig på multinationella företags produkter. Varför vill dom så gärna övertyga dig om hur oviktigt det är med pengar?

Ett stoiskt leverne och mycket pengar utesluter inte varandra

Vi har skrivit mycket om stoicism här på Maskulint, framförallt Marcus Aurelius och Senneca. Det som utmärker dessa två män utöver deras spartanska livsstil och stoiska sinnelag, var att båda var otroligt mäktiga och rika. Att du har mycket pengar på banken betyder inte att du måste bli en degenererad hedonist som bara lever för din egen njutning.

Att du har mycket finansiella resurser betyder inte att du måste göra dig beroende av en överdådig livsstil, det betyder bara att du är stark på ytterligare ett område.

Vi vill se män bli starkare, smartare och rikare

De flesta av våra artiklar handlar om mindset, relationer och fysisk utveckling, Men vi har även skrivit flera artiklar om entreprenörskap och ekonomi. Det finns ingen anledning till att inte bli så bra vi kan bli på alla relevanta områden i vårt liv. Och konsten att tjäna pengar är definitivt en av dem.

Istället för att gnälla över hur mycket pengar och resurser våra antagonister har, arbeta på att göra dig själv finansiellt starkare. Du kan börja med följande artiklar:

Starta företag
Rich dad poor dad
Hur du skapar ett nätverk