Går det att ta sig från absoluta botten och upp till framgång? Självklart går det. Istället för att ge det idiotiska rådet att tänka mer positivt, får du här några konkreta tips. Har du själv tagit dig upp från botten och lever i framgång idag – hör gärna av dig med din berättelse.

Ignorera merparten av råden

De flesta råd om personlig utveckling är inte skrivna för hårt kämpande män, familjefäder som har ungarna varannan vecka eller de av våra bröder som varken lyckas med karriär eller kvinnor. Det är också den första lärdomen vad gäller typen av litteratur och artiklar/filmer som finns till hands: Personlig utveckling är riktad och anpassad för unga singlar utan familj.

Vem ger råd till de som hamnat längst ner? Män som skadat sig och är sjukskrivna. Män som förlorat sina barn i vårdnadstvister. Män som varken får arbeten eller kvinnor. Det finns mansrättsaktivister, som placerar män i offerrollen och samma sak vill maskulinisterna som vi också skrivit om. Och så finns det vi på Maskulint och några till: män som kommer att fortsätta kräva att du levererar även fast du ligger ner. Vi vet nämligen att du bara behöver finna din styrka och motivation.

1: Bryt isolationen

Det värsta hindret från att kunna gå till handling är isolationen. Jag har sett flera män gå från idérika och inspirerade, till soffpotatisar som spelar TV-spel inom loppet av några veckor. Jag har själv råkat ut för detta under perioder av arbetslöshet tidigare i livet. Det kan räcka med en promenad för att få solljus och frisk luft. Börja med något litet, och växla sedan upp.

2: Omge dig med bra män

Det viktigaste rådet. Även om du tar dig ur isolationen kommer du att behöva någon som stöttar och pushar dig framåt, och som tar din rygg när livet är tufft. Genom att umgås med andra män, som det går bra för och som är starka, kommer du att påverkas av deras attityd. De kommer inte att ge dig någon ro att sjunka ner i misär och självhat heller.

3: Sätt mål

Målsättning och syfte ger dig något att sikta på, vilket i sin tur kommer att förenkla din situation. Genom att gå mot målet kommer du att upptäcka vad som behöver göras för att du ska bli den man som klarar målet. Det kan vara träning, utbildning, att skaffa jobb, köpa nya kläder eller ta mod till sig och börja dejta.

4: Skaffa bra rutiner

Det finns ingen som mår bra av att leva ett liv utan dygnsrytm. Även om du inte har så mycket att göra på dagarna betyder inte det att du kan strunta i rutinerna. Din kropp gillar regelbundenhet, och det gör din hjärna med. När du ger dem ett regelbundet liv kommer de att må bättre, och ge dig ett bättre humör.

5: Gör jobbet

Följ den plan du har satt upp. Dina mål bör ha delmål, och dessa ska vara handlingar som du kan agera på. Sätt igång. Men planera inte orealistiskt. Om en dålig dag betyder att planeringen spricker, har du satt för snäva mål. Tillåt misslyckanden ibland, och gör det lätt att lyckas. Om du är orkeslös och deppig, sätt mål som ”slänga soporna” till en början och trappa sedan successivt upp.

6: Be om hjälp

Jag vet, det finns gott om invändningar mot råden ovan. ”Du vet inte hur ont jag har”, ”Tror du inte jag har försökt”, ”Det finns inga att umgås med” och så vidare. Kanske är det så att du helt enkelt inte klarar att följa råden. Då behöver du göra något väldigt viktigt, och som är svårt för många män: ge upp och acceptera att du inte klarar dig på egen hand. Du behöver hjälp med att komma igång. Det är då du kan sträcka ut en hjälpande hand till den community som vi på Maskulint är i färd med att bygga. Vi kommer inte att tycka synd om dig – vi kommer att hjälpa dig på riktigt.