2021 har börjat. Det växer inte mossa på rullande stenar och du behöver förändring i ditt liv. Ett vanligt nyårslöfte är att byta jobb. Du spenderar ju trots allt en tredjedel av ditt liv på jobbet, så det är viktigt att det känns rätt. Att byta jobb är en viktig del av ens personliga utveckling och ska uppmuntras.

Men att hitta ett nytt jobb kräver ansträngning och tar tid – det görs inte i en handvändning. Du behöver uppdatera ditt CV, slipa på intervjutekniken och framför allt hitta intressanta jobbannonser.

Du sitter helt enkelt fast på ditt meningslösa jobb tills det att du har hittat ett nytt – så varför inte göra det bästa av den här tiden? 

Ditt jobb kan ge dig mycket mer än bara en lön

Det enda du åstadkommer genom att klaga på ditt jobb är att tristessen och meningslösheten manifesteras och blir verklighet. Detta leder i sin tur till att du blir omotiverad och gör ett dåligt jobb. Detta tjänar varken du eller din arbetsgivare på. Så istället för att passivt invänta nästa löneutbetalning och planlöst fördriva tid kan du försöka skapa värde av en tillsynes värdelös situation.

Här listar jag några tillvägagångssätt och knep för hur du kan hantera ditt meningslösa jobb:

1: Identifiera vad som är viktigt för dig

Innan du börjar se dig om efter andra jobb kan det vara bra att identifiera anledningen till varför ditt jobb känns meningslöst. Vad är viktigt för dig på din arbetsplats? Är det kollegorna? Möjligheterna till befordran? Transparens från chefer och ledning? Utmanande arbetsuppgifter? Frihet under eget ansvar?

Det kanske visar sig att du är i helt fel bransch. Har du inte identifierat vad som är viktigt för dig så är risken stor att du hamnar på ett nytt men lika meningslöst jobb nästa gång. 

2: Hitta det som faktiskt är bra med din nuvarande position

Till och med det tråkigaste av jobb har någon uppsida. För sakens skull säger vi att du är en gatsopare. Dålig lön. Sliter på kroppen. Inte särskilt stimulerande. Men om vi vänder på steken så kan gatsopare plötsligt låta ganska inbjudande. Du får vara utomhus i solen. Du får gratis motion. Du kan lyssna på ljudböcker och lära dig nya saker samtidigt som du får betalt. Du behöver inte ta med dig jobbet hem på kvällarna. Du fattar. 

3: Var inte kollegan som ständigt klagar

Visst kan det vara kul att prata lite skit om chefen vid kaffemaskinen eller klaga på sina nya arbetsuppgifter. Men låt det inte bli en vana. I förlängningen resulterar det bara i dålig stämning på en redan grå arbetsplats. Alla har dåliga dagar, men håll det för dig själv när du är på jobbet. Ingen gillar den negativa kollegan som alltid gnäller. Kom istället in på din arbetsplats med en positiv attityd och sprid bra energi. Sånt smittar av sig på kollegorna och du kommer dessutom att bli mer omtyckt. 

4: Våga be om förändring

Något jag märkt efter många års arbetslivserfarenhet är att många klagar på sin situation i det tysta – samtidigt som de finner sig i den. Våga fråga!  Om 80 procent av dina arbetsuppgifter suger, varför inte lyfta detta för din chef. Föreslå att du kan göra mer utav de där 20 procenten som du uppskattar och är bra på. Finns det någon annan i teamet som gillar det du avskyr? Kan ni byta uppgifter? Tänk utanför boxen. Många frågar inte för att de redan “vet” svaret. Men så vitt jag vet är du inte synsk.

5: Lär dig nya färdigheter

Om du söker nya jobb kanske du ser något i rollbeskrivningen som du idag saknar. Nu har du ett ypperligt tillfälle att kunna addera detta på CV:et. Spendera kafferasterna eller dötiden med att lära dig något nytt. Det finns en uppsjö av verktyg och information på nätet som du kan ta del av  – och dessutom gratis. Kanske finns det till och med utrymme för din arbetsgivare att finansiera en kurs? Som sagt, våga fråga.

6: Nätverka

Finns det någon på jobbet som du ser upp till och som verkar ha en betydligt mer spännande roll än du? Prata med andra mer framgångsrika och erfarna kollegor och lär dig utav dem. Kanske får du nya ögonöppnande insikter, tips, inspiration eller en ny vän. Att skapa goda kontakter kan ofta leda till större möjligheter än ett gediget CV. 

7: Klättra inom företaget

Innan du bestämmer dig för att lämna ditt jobb kan det vara värt att se dig om internt. Det kan hända att det finns roller på andra avdelningar som är mycket mer spännande än din. Det är dyrt för företag att nyanställa personer. Som redan anställd ligger du alltså steget före. 

8: Jobba för att leva – inte tvärtom

Avslutningsvis vill jag påminna om att inte investera för mycket av dig själv i jobbet. Detta är extra viktigt om du inte är din egen arbetsgivare. Ingen arbetsgivare betalar tillräckligt bra för att all din tankekraft och energi ska tillskrivas jobbet. När du slutat för dagen gör du bäst i att fokusera på dig själv, din familj/vänner och dina intressen.