En gång i tiden var jag en förespråkare för att bränna alla broar, att säga upp sig och ”bara köra”. I dag är jag mer inne på linjen att det är bättre att starta eget företag vid sidan av en anställning. Här kommer några tips kring detta.

Dra nytta av situationen

De företagare som säger upp sig, och sedan startar företag, lever med kniven mot strupen på sätt och vis. Du som fortfarande är anställd, heltid eller deltid, har något av guldsits. Visst får du jobba lite mer om du är heltidsanställd+egenföretagare, men du kan sondera terrängen i lugn och ro och ta det lugnt. Du behöver inte ”hora” ut dig med underpriser och överdriven välvillighet för att få jobb snabbt, du kan sätta standarden och ta rejält betalt från scratch. Det är svårare att höja priserna senare om du redan satt en billig standard, så ge fan i att buga för djupt.

Starta litet

Först och främst, börja i liten skala. Du har redan pengar och du kan ta det lugnt. Därför ska du inte stressa. Gör ett uppdrag först, och gör det ordentligt. Det gör inget om du jobbar mer än du får betalt, för detta är din intrimningsfas. Detta är din utbildning och ditt test av verksamheten. Om det går åt helvete åker inte du och din familj ut på gatan – du har ju din lön.

Sträva efter att återanvända

Allt du gör ska sparas som ”mallar” i så stor utsträckning som möjligt. Det gäller offerter, texter, mail – ja allt du kan tänka dig. Om du har ett underlag som tagit 12 timmar att sammanställa kan du alltid byta ut mottagarens namn senare, och återanvända. Så sparas tid och tjänas pengar.

Outsourca i tidigt skede

Faktum är att du inte kan jobba dagtid, troligen. Detta för att du ju redan är anställd, och inte kan ägna arbetstiden åt det egna företaget (det vore oetiskt). Det kan reta kunder att inte få tag på dig under normala arbetstider, men det kan du lösa. Tveka inte att ta in andra som gör uppdragen åt dig. Se till så att du tjänar mer än utföraren tar betalt. Huvudsaken du kan gå med vinst. Det är en klar fördel att få igång företaget på det här sättet, för då kan du hoppa på i farten senare – om du är sugen på att avsluta din anställning och köra fullt ut.

Planera ordentligt!

Du kommer att ha ganska lite tid att sköta ditt företag, åtminstone om du vill hinna med att träffa familj, vänner och bekanta när du jobbat klart. Med rätt planering får du ner tiden. Jag tipsar här om verktyget Trello, som kan hjälpa dig rejält. Jag har tidigare skrivit en del om Trello på min personliga blogg, och detta kan du läsa mer om när min nya hemsida är lanserad.

Fråga

Om du har funderingar, tveka inte att kommentera här under. Vi på Maskulint hjälper dig gärna med råd och tips kring ditt företagande.