Karriär och företagande

Hur du hittar din livsuppgift

Hatar du ditt jobb? Känns det ibland som att du var menad för något annat? Har alla möjlighet att jobba med något dom brinner för? Eller är det bara några få förunnat?

Hitta ett jobb du älskar och du behöver aldrig jobba en dag till i ditt liv

– Okänd

Min främsta inkomstkälla idag är inte vad jag brinner för, mitt arbete är endast något jag gör för att ha råd att arbeta med min verkliga passion på min fritid. Och jag är inte ensam, var tredje svensk avskyr sitt jobb, och endast sexton procent av svenskarna är engagerade på sin arbetsplats. Jag diskuterade detta med min samarbetspartner Dan Forslund som förövrigt är min coach i produktivitet.

Utifrån råden från Dan, och en djupdykning i böcker om ämnet, har jag kommit närmre svaren på hur jag kan kombinera min passion med mitt arbete. Här delar jag med mig några av de svar och insikter jag funnit i mitt sökande.

Vad älskar du att göra?

En del gurus och jobbcoacher säger ”hitta bara vad du älskar att göra” då har du hittat din livsuppgift. Men om du älskar att ligga och pilla navelludd, är det knappast vägen till ett meningsfullt arbete. Om du älskar musik, kommer det inte hjälpa dig att bli en artist om du samtidigt är helt tondöv, vilket leder mig till nästa fråga.

Vad är du bra på?

Att ha en fallenhet för det du vill jobba med, är ofta en förutsättning för att du ska kunna bli framgångsrik. Men många tror felaktigt att deras livsuppgift måste vara detsamma med vad dom är kapabla till. Jag känner många som jobbar med uppgifter dom är bra på, men som dom avskyr att utföra. Det är få förunnat att jobba med något dom både är bra på och finner nöje i.

Finns det ett behov av det jag är bra på?

Många fastnar i frågeställningar som ”vilket yrke skulle jag passa i” eller vad ”skulle jag kunna utbilda mig till”. Men du kan jobba med nästan vilken typ av verksamhet som helst, om den fyller ett behov människor är redo att betala för, det behöver inte vara inom ramarna för vad som redan finns på marknaden. Jag ska ge ett exempel:

Tanner Guzy var en vanlig amerikansk kontorsarbetare, utan några formella utbildningar. En dag bad en av hans kollegor att få prata med honom, han hade noterat att Tanner alltid var väldigt välklädd, och han var redo att betala honom för att följa med och hjälpa honom välja ut kläder. Tanner hjälpte honom efter bästa förmåga, snart spred sig ryktet och idag driver Tanner ett mycket framgångsrikt företag som hjälper män att utveckla sin klädstil. Maskulint kommer även recensera Tanners bok ”The appearance of power”.

Skapa ditt eget drömjobb

Om du bara söker efter ditt drömjobb på arbetsförmedlingen eller i jobbannonser är chansen ofta ganska liten att du hittar ditt drömyrke. Men idag är möjligheterna större än någonsin för entreprenörer att starta sin egen verksamhet, antingen genom att starta en egen firma, eller genom att driva sin verksamhet genom ett företag som coolcompany. Läs Dan Forslunds artikel om hur du kommer igång och vad du ska tänka på (länk).

Kan alla arbeta med vad dom älskar?

Nej jag tror inte att alla har en möjlighet att försörja sig på sin passion, i alla fall inte utan mycket hårt arbete och uppoffringar som de flesta inte är redo att göra. Men jag är övertygad om att många fler skulle kunna tjäna pengar på sin passion, åtminstone på deltid. Och jag tror att nästan alla skulle kunna ägna mer tid åt vad dom brinner för än vad dom gör nu. Du behöver inte sluta på ditt jobb, be chefen dra åt helvete och kasta dig ut i entreprenörskap, faktum är att jag avråder starkt ifrån att göra det.

Börja istället med att undersöka svaren på de frågor jag gått igenom: vad är du bra på? Vad älskar du att göra? Vilka problem kan du lösa för andra? Och vad svaren på dessa frågor har gemensamt. Säg upp ditt Netflix-konto och ägna kvällarna åt att förkovra dig i detta. Utveckla dina talanger, kolla på nätet och fråga människor i din omgivning om dom har ett behov av vad du kan erbjuda.

Rekommenderad läsning: finding your element, the values factor, leap first.

Tidigare artikel

Säger du nej tillräckligt ofta?

Nästa artikel

Ta din styrketräning till nästa nivå - hur du övervinner platåer

Författaren

Ernst Robert Almgren

Ernst Robert Almgren

Ernst driver bloggen levafett.com där han skriver om LCHF och träning. Han har även en YouTube-kanal och skriver böcker. Robert har en lång bakgrund inom politik och föreningsliv som ungdomsledare och skribent.

1 Comment

  1. […] Jordan Peterson säger), förbättra din ekonomi, börja styrketräna, bemästra ditt utseende, hitta ditt syfte och sätt långsiktiga och kortsiktiga […]

Kommentera