Jag har erfarenhet av att starta eget och har drivit företag i över tio år nu. Här följer några råd till dig som har tänkt starta eget. Dessa råd kommer från egna erfarenheter.

Förberedelse: Var beredd på att folk beter sig konstigt när du berättar att du ska starta eget

Det är något skrämmande med att starta ett företag. Något som upprör inte minst de personer som egentligen vill testa själva, men inte vågar. Var beredd på oväntat pessimistiska kommentarer från bekanta, men även nära personer. Var också beredd på att ta farväl av dessa personer – för dessa vill du inte ha i ditt liv. Men det kan räcka med att ge dem en rejäl uppsträckning för sitt undermåliga beteende.

Förberedelse: Var beredd på överdriven optimism

Vi andra företagare kan ha en förmåga att säga att ingenting negativt kan inträffa, att det bara är att ”köra på”. Ja, en gång var vi skraja också, men med tiden gör det dagliga risktagandet att man blir lite avtrubbad. Orädd. Ta dessa goda råd med en nypa salt, för riskmedvetenhet är ingenting dåligt. Du är ingen trygghetsnarkoman för att du vill ha koll på läget. Men låt inte försiktigheten göra dig handlingsförlamad.

Handling: Direkt in i affärer

När man ska starta eget företag är det lätt hänt att sätta sig och snickra på den perfekta affärsplanen, de perfekta visitkorten eller den perfekta hemsidan. Skit i det. Sätt i gång och gör affärer så fort som möjligt. Fixa allt det där med visitkort och sånt när du får tid. Tjäna pengar är grejen, och en förutsättning för att du ska kunna fortsätta.

Insikt: Kaos är vardagen

Att inte ha koll, att tacka ja till sådant du inte vet hur du ska lösa, att lova för mycket och lära sig längs vägen – det min vän är vägen till framgång. Så är det att starta företag. Du kommer inte att känna känslan av att veta exakt vad som ska göras på många år. Din tjänst eller produkt skapas längs vägen, efter dina kunders behov. Det kommer att kännas som att du inte har någon kontroll, och det är så det är. Det är rätt, inte fel.

Insikt: Det blir mycket upp och ner

Ibland är det så fantastiskt att driva företag. Egot växer och det går så jävla bra! Men andra dagar undrar du varför du startade den där jävla skiten. Tänk vad bra det var på tandborstfabriken, eller var du nu var löneslav innan. Berg- och dalbanan är en stor del av grejen. Och fy fan vad jobbigt det var med detta upp och ner i början, men sen bryr du dig inte lika mycket. Du orkar inte helt enkelt. Blir hårdhudad och modig – ja, det här är träning.

Handling: Du MÅSTE vara en säljare

”Jag vill inte hålla på med sälj” säger mången nybakad företagare. Det är en idiotisk sak att säga, kommer du att upptäcka. Hur ska du kunna tjäna pengar utan att sälja? Tja, du kan bli en så kallad bidragsföretagare och få EU-medel för att driva helt meningslösa skitprojekt som inte leder till något. Eller så kan du lära dig att bli en bra säljare. En av mina viktigaste insikter har handlat om bilden av säljare. Jag trodde en säljare var en sån där jobbig jävel som skriker ”vad ringer du med i dag?!” så fort man får ögonkontakt med honom. Mobilsäljare i gallerior du vet. Men nej, en säljare är en rådgivare, någon som löser ett problem med en produkt/tjänst. En lyssnare mer än en snackare. De flesta kan nog lära sig uppskatta detta i någon mån.

Insikt: Det kanske går åt helvete

Det finns gott om företag som går omkull. Allt jag har åtagit mig har inte gått lysande. Men vet du vad? Allt har varit fantastiskt värdefulla lärdomar. Smärta är den bästa läromästaren. Den som det går dåligt för gör (förhoppningsvis) inte om samma misstag igen, och på så vis blir du bättre genom övning. Ha en stoisk inställning inför eventuella misslyckanden. Var beredd på att bryta upp, och gå vidare. På min personliga blogg skriver jag mer värdefulla tips om företagande emellanåt. Besök den här. Läs även denna artikel om att krossa din rädsla, som är användbar i sammanhanget.