Har du svårt att välja yrke eller inriktning? Jag har själv gjort flera misstag genom livet, och har bakat ihop dessa till några konkreta råd. Sammanfattningsvis: Var inte rädd för att testa nytt, och sträva alltid efter lärdomar.

Utbilda dig av rätt anledning

En gång i tiden valde jag att gå kulturvetenskapligt program, och plocka ihop min egen utbildning. Detta främst för att utvecklas som person. Som 21-åring kändes det som en vettig grej att göra, och det är ingenting jag ångrar. När jag 20 år senare får inbetalningskort från CSN för studielån, inser jag dock att min tid hade kunnat investeras bättre. Men som arbetarbarn hade jag ingen innan i släkten som var högutbildad, och ingen som kunde vägleda mig.

De råd jag ger till dagens unga är att inte utbilda sig i onödan. Jag tipsar om att läsa Rich Dad, Poor Dad som går igenom myten med att hög utbildning leder till ett bra jobb. Så är det sällan. Det ser vi inte minst inom vården, där sjuksköterskelöner (i Sverige åtminstone) är pinsamt låga. Mitt tips är istället att testa sig fram, få arbetslivserfarenhet och testa sig fram.

Utbildning kan dessutom tas gratis eller för en billig peng via Udemy och liknande. Utbildning bör ske målmedvetet och för att ta dig vidare längs en utstakad kurs.

Räkna inte med drömjobbet direkt

”Get your hands dirty” säger man i engelskan, och det innebär att du ska komma igång hellre än att sitta och fundera. Jag var själv inne på idén, som fortfarande sprids, att du ska ha ditt drömjobb direkt. På den tiden var det programledare eller liknande, och idag är det YouTuber eller liknande yrken som innebär tjäna pengar utan att jobba som lockar unga.

Efter ett halvt yrkesliv vet jag att alla erfarenheter är bra, och att den som inte är rädd för hårt arbete kommer att bli belönad. Åtminstone om han har ett bra mindset och strävar efter att utvecklas, avancera och förbättras. Ja, att steka hamburgare är kanske ett skitjobb precis som städare – men det är värdefullt att få dessa erfarenheter. För att bevara ödmjukheten, vilja sträva bortåt och inte nöja sig.

Testa dig fram istället för att fundera

Jag är en tänkare, teoretiker, grubblare – kalla det vad du vill. Detta innebär att jag har en tendens att övertänka, bli passiv och prokrastinera. Vad jag lärt mig av livet är dock att tänkandet behöver kompletteras med handling. För mycket övervikt åt det ena hållet, ger ett mindre bra resultat.

Mitt råd är därför att du förenar teori med praktik, och ser till att testa yrken/drömmar redan innan du känner att du har tänkt klart. I många fall, som läraryrket för min del, behöver idéer och funderingar avfärdas. Se till att ta reda på om yrket verkligen är för dig innan du investerar en massa tid i en utbildning.

Välj nya yrken där du har nytta av det gamla

För dig som byter yrke, se till att utnyttja dina gamla färdigheter i ditt nya värv. Den som börjar om blir på ett sätt en nybörjare, men genom att ta med befintlig kunskap in i det nya får han ett sorts försprång. Själv kom jag som journalist och filmmakare in i digital marknadsföring, och fick en fördel i att vara senior i storytelling där många andra kom från en teknisk bakgrund.

Det är lätt att glömma bort livslånga kunskaper då de kan te sig som självklara. Därför är det viktigt att lyssna på vad dina medarbetare, kunder och liknande säger om dig. Vad får du beröm för? Troligen sådant som de själva inte skulle klara lika bra som du. Våga vara stolt.

Var inte bara smart – följ hjärtat

”Det kommer att bli många advokatjobb lediga framöver”, ”Det här är ett framtidsyrke” och liknande resonemang är lätta att nappa på. I slutändan kommer dock ett yrke som du endast valt för pengarna att ge ganska lite till din utveckling. Se hellre till att välja ett yrke du brinner för, men som kräver mer av dig för att nå hög lön.

Det som stämmer överens med vem du är, kommer att bli ett jobb som du orkar fortsätta med även om det blir motigt. Jag vet flera som valt yrken endast för pengar, och vars enda mål i livet är att nå pensionen. Den planen fungerar så länge du faktiskt överlever in i pension. Detta är inget att ta för givet. Gör istället ett val som belönar dig på en daglig basis.