Kontrollera alltid din lärares bakgrund när det gäller livets lärdomar. Se till så att de själva har lyckats med det de ska lära ut, annars kommer det de lär ut inte att vara särskilt trovärdigt. Det finns allt för många charlataner med fina titlar där ute, redo att förföra med fina ord.

Entreprenörer som aldrig drivit företag

Jag startade mitt första företag utan att gå någon starta eget-kurs och utan att ha någon egentlig affärsplan. Så här i efterhand konstaterat jag att det skedde en del onödiga misstag på grund av våghalsighet, men på det stora hela är jag nöjd med alla lärdomar. De bästa lärdomarna var de problem jag stötte på, som jag tvingades lösa. I slutändan blev jag rätt hyfsad på att driva företag.

Under denna period erbjöds nyblivna företagare en rad olika kurser i hur företag drivs. Några av veteraner inom företagande, i regel mot en kostnad. Vackert så, begripligt och rimligt. Det fanns dock även olika konstellationer där statliga medel låg bakom. Det märkliga med dessa var att personer som aldrig drivit företag skulle lära blivande företag hur man gör. Inte sällan kallade sig dessa för entreprenörer. Jodå, ordet kan användas kreativt. Ändå, lustigt.

Mästare skapas av erfarenhet

Som ung trodde jag att det räckte med att vara smart. Erfarenhet är något som gamla människor säger att är viktigt, för att de ska få en bättre sista på grund av ålder. Idag vet jag att min rebelliska ungdomliga inställning var fel. Det går inte att bli en mästare direkt, utifrån ren teori (förutom inom akademin). Samtidigt märker jag hur ungdomen av idag är precis lika ovillig som jag själv var att lyssna på de äldre.

Det är inte åldern som skapar mästaren, och det är inte heller erfarenhet/livserfarenhet i sig. Det är misstagen. Det är problemen, de svåra tiderna och de transformerande ögonblicken – härdsmältorna. Den som klarar sig genom dessa och kommer ut en bättre man på andra sidan, han kommer att vara en värdig läromästare.

Det räcker inte med insikt

Det finns en hel uppsjö coacher inom personlig utveckling. Inte sällan är detta personer som gått genom arbetslivet i olika meningslösa projekt som finansierats statligt eller med EU-pengar. Flertalet av dem har inga andra metoder än ”tänkt positivt” och annat löjeväckande trams. Inte sällan kombineras detta med olika former av new age. Det är flest kvinnor inom denna genre, men det finns även gott om män. De slås av insikter stup i ett, och så hyllas de av den eviga skaran fans (som aldrig köper något av dem).

Jag coachar själv personer, och till mångas förvåning avfärdar jag såväl ”The Secret” som det där med att tänka positivt. Jag utgår från att saker ska göras, det ska sättas mål och så vidare. Mycket mindre esoteriskt än kristallyoga i indiska höftskynken runt en lägereld. Min bakgrund är egna problem (ångest, läs mer här) som jag behövde lösa genom olika metoder som planering, struktur och fokusträning. Just det faktum att jag lyckats lösa mina egna problem med mina egna metoder utgör bevis på att de faktiskt fungerar.

Granska mästaren

Fråga alltid en person som ska vara din läromästare om han själv har använt sina metoder, och hur långt det tog honom. Om det är inom ekonomi ska han bevisa att han är rik, om han ska vara din personliga tränare ska han ha en grym fysik, om han ska lära dig simma är det bra om han simmat över engelska kanalen… ja, du fattar.

Med detta vill jag säga att du helt enkelt ska undvika snackare. De är duktiga på att ge sig själva och varandra fina titlar, men avkräv dem bevis på att metoderna fungerar. Det räcker inte med att de tänkte positivt på väg hem från affären, och genast mådde bättre. Deras metoder behöver fungera på lång sikt, och ge en avkastning utöver det vanliga.