Fysisk utveckling

Fyra anledningar till varför du borde gå ned i vikt

Om du har mycket eller bara lite övervikt, vad finns det för anledningar till att bli av med denna? Och hur vet du ens om du är i behov av att bränna fett?

När folk omkring mig började märka att jag gått ned mycket i vikt denna sommar, fick jag många frågor om varför jag ville gå ned i vikt? Detta förvånade mig eftersom fördelarna borde vara uppenbara, men därför har jag skrivit denna artikel.

Är du i behov av att gå ned i vikt?

Om du är grovt överviktig behöver du inte ställa denna fråga, men för många män som har lite ”gubbmage” även kallad ölmage, ser säkert inga större problem med detta, särskilt om de ser normalviktiga ut i resten av kroppen. Men i själva verket är det just fettet runt midjan (bukfettet) som är det mest farliga, i synnerhet för män. Därför är bukfett farligare – LäkemedelsVärlden (lakemedelsvarlden.se) Ett enkelt test för att avgöra om du är i behov av att minska i fett runt magen är om du fortfarande kan se din enögde vän när du står upp och kissar, eller om dina översta fyra magrutor är synliga eller inte.

Första anledningen – du ser mycket bättre ut

Eftersom detta är den främsta anledningen till att de flesta väljer att försöka gå ned i vikt är det lika bra att klara av den först. Oavsett om du i övrigt har mycket muskelmassa eller är spinkig, är en utstickande mage oattraktivt och tar ifrån mycket av din estetiska appeal.

Jag brukade lura mig själv med att min stora mage inte gjorde någon skillnad eftersom jag har breda axlar och stora biceps. Men efter att ha spenderat flera år med att träffa en stor variation av kvinnor (innan min nuvarande fästmö) lärde jag mig att den absoluta majoriteten av kvinnor väljer en man som är normalbyggd med ett sexpack på magen, hellre än ett muskelberg med en ölmage.

Givetvis går det att förföra kvinnor även om du har en kulmage, därför bör detta inte vara ditt främsta skäl till att deffa, men det är ett väldigt trevligt plus att fler kvinnor finner dig mer attraktiv. Gå inte på den populära myten om att ”kvinnor föredrar en så kallad dadbod”

4 Reasons why ladies love men with a six pack.

Andra anledningen – det ökar ditt testosteron

Många män (mig inkluderad) har varit besatta av att lista ut hur man kan höja sina testosteron-nivåer på naturlig väg, om man inte vill ta steroider (vilket är något jag personligen inte tror på av främst hälsoskäl). En av de enklaste och mest effektiva åtgärderna män kan ta till för att öka sina testonivåer som de flesta underskattar, är just att minska sin fettprocent.

En anledning till detta är att det kvinnliga könshormonet östrogen lagras lättare i fett, vilket är en av flera anledningar till varför kvinnor behöver sina fettdepåer mer än män. Därför har överviktiga män ofta lättare att drabbas av produkter som kvitton, handtvål och annat som ofta främjar östrogen i kroppen i vår vardag.

Is a lower body fat percentage linked to higher testosterone levels? (länk)

Läs även min artikelserie om varför testosteron är så viktigt för män här:

Del 1 Kriget mot testosteron för män – del 1 i Maskulints serie om testosteron
Del 2 Riskerar europeiska män att dö ut? – del två i Maskulints testosteron-serie
Del 3 Myter om testosteron nästan alla tror på – del 3 i vår testosteron-serie (maskulint.se)

Tredje anledningen – du lever längre

Smala människor äter i regel mindre än tjocka människor och att begränsa ditt kalori-intag kan hjälpa dig att leva längre och friskare. Anledningen till detta är bland annat att våra kroppar inte är gjorda för att ständigt ha tillgång till mycket mat.

Våra förfäder har (innan vi började odla mat) nästan alltid ätit intermittent, precis som tigern, när vi kommit över mat har vi frossat, därefter kan det gå en hel dag eller till och med flera dagar innan vi äter igen.

Att äta en massa mat hela tiden belastar våra kroppar och inre organ mer än att äta mindre och sällan.

Ät mindre – lev längre – SVT Nyheter

Fjärde anledningen – mental självkontroll och högre självförtroende

För oss som älskar mat och gärna överäter när tillfälle ges, är det en extra stor utmaning att kraftigt begränsa sitt kaloriintag. Men om du lyckas gå ned i vikt, och ännu viktigare – lyckas hålla vikten nere, kommer du ha blivit betydligt starkare rent mentalt.

Mentala “muskler” byggs på samma sätt som våra andra muskler, genom repetition, tyngre motstånd samt genom återhämtning och rätt näring. Om du kan kontrollera ditt begär efter mat har du uppnått en större förmåga till självkontroll, detta kommer även på sikt att stärka din tilltro till dina egna förmågor = högre självförtroende.

Bättre sex, djupare sömn och lättare att bygga muskler och kondition

Denna rubrik hänger egentligen mest ihop med den andra anledningen till att gå ned i vikt, vilket är att mindre kroppsfett gör det lättare för din kropp att producera testosteron, men fördelarna är så pass stora att de förtjänar att nämnas. Flera av dessa effekter har jag redan upplevt under min viktresa fastän jag har flera kilo kvar att bli av med.

Du sover bättre: jag har under mitt liv lidit av såväl sömnapné som refluxproblem och snarkningar. Läkare inom samtliga av dessa områden har gett mig samma råd – gå ned i vikt. När du har mindre fett på magen belastar det inte din andning lika mycket och dina inre organ behöver inte jobba lika hårt.

Ditt sexliv blir bättre: eftersom lägre kroppsvikt ökar ditt testosteron blir en naturlig följd att du blir hårdare på fler ställen än på magen. Sedan jag gick ned 15 kilo har jag börjat vakna varje med morgonribba varje dag – ett av de tydligaste tecknen på högt testosteron. Hur detta gynnar ditt sexliv kan du säkert själv lista ut.

Lättare att bygga muskler och kondition: med högre testosteron får du lättare att bygga muskler, och som vi redan konstaterat flera gånger, leder minskat kroppsfett till högre testosteron. Du kan givetvis bygga stora muskler med en stor mage, men det är betydligt lättare när du bär omkring på mindre kroppsfett. Givetvis hjälper detta dig även med grenar som löpning och annan kardio vilket på sikt förbättrar din kondition.

Vill du ha mina råd för att gå ned i vikt?

Vi har redan flera artiklar om kost och träning här på Maskulint.se som du kan söka efter, men jag kommer även publicera min personliga guide för våra framtida pathreons. Om du är intresserad av detta, skriv till oss!

Tidigare artikel

Gör och håll käft - show, don't tell

Nästa artikel

Besök utmaningarna i det förflutna - lär av dåtiden

Författaren

Ernst Robert Almgren

Ernst Robert Almgren

Ernst driver bloggen levafett.com där han skriver om LCHF och träning. Han har även en YouTube-kanal och skriver böcker. Robert har en lång bakgrund inom politik och föreningsliv som ungdomsledare och skribent.

Inga kommentarer

Kommentera