Ett välansat skägg kan hjälpa dig att både se mer manlig och kompetent ut. Men ett ovårdat, ojämnt eller ogenomtänkt skägg kan få säpo att börja bevaka din lägenhet.

Arkeologiska fynd visar att nordiska män vårdat och skulpterat sina skägg sedan vikingatiden. Även män som Lincoln, Nietzsche och Marx är kända för sina episka skägg och mustascher. Så även om fokusering på skägg idag oftast förknippas med ironiska hipsters, är det definitivt ingenting de har ensamrätt på.

Att odla och vårda ett snyggt skägg kan göra dig mer attraktiv för kvinnor, öka din auktoritet som ledare och även tjäna som ett kännetecken för ditt personliga märke. Men i denna artikel vill jag fokusera på hur din skäggstil kan bli väldigt fel. Jag ska erkänna att jag själv gjort mig skyldig till flera av dessa i min ungdom.

Råttskägget, glest och tungt

Försök inte spara ut skägg där det är glest eller tunt, det signalerar att du är gammal, sjuk eller genetiskt defekt. Om du har tunt och glest skägg på delar av ditt ansikte, raka bort dessa och fokusera på områden där skägget är tjockare.

Men kom ihåg att alla delar av skägget måste passa ihop med resten av ditt ansikte, försök inte överkompensera, se talibanskägg längre ned.

Gayskägget, överdrivet raka linjer

Om ditt skägg ser ut som att någon målat det på ditt ansikte, eller att du ägnat flera timmar på det, kommer det signalera till både män och kvinnor att du ”spelar för det andra laget”. Vilket är okej om det är vad du är ute efter.

Om inte, kan lite längre skägg, mjukare linjer och även lite skäggstubb göra ditt intryck lite mindre flambojant.

Hipstern, vill vara unik men är extremt mainstream

Glitter, rastaflätor eller små attiraljer i skägget signalerar att du är en hipster. Problemet med detta är att alla hatar hipsters (inklusive hipsters). Skägg är en av de få sätt män är tillåtna att markera sin manlighet på idag.

Därför försöker hipstern kompensera för sin brist på manlighet i alla andra områden genom att odla ett stort skägg eller en liten ironisk mustasch som han pysslar med morgon och kväll.

Men om du har en vek kropp, dålig hållning och svag frame (länk) kommer ett stort skägg bara att framhäva detta ytterligare, särskilt om du har juldekorationer i skägget.

Yxmördarskägg, du bryr dig inte om något, inklusive din hygien

Om du vill se ut som en karaktär från filmer som den sista färden eller motorsågsmassakern? Då ska du låta skägget växa till dess att det ser ut som att någon tejpat fast en buske på ditt ansikte. Säkert en hit till Halloween men inte så passande i något annat sammanhang.

Att bara låta skägget växa utan att klippa eller vårda det signalerar bara att du inte tar hand om dig själv, eller att du är hemlös.

Talibanskägg, innan resan till paradiset

Utöver IS-krigare är det främst svenskar som missförstått min första punkt som har denna skäggstil. Eftersom deras skägg är glest högre upp i ansiktet och dom inte kan odla en snygg mustasch, försöker dom kompensera detta genom att odla en golvmopp under hakan.

Det finns även kortare varianter av detta som ser minst lika suspekt ut, se till exemel Breiviks märkliga skägg som om möjligt får honom att se ännu galnare ut än han är.