Kampsport handlar om så mycket mer än att kunna försvara sig eller skada en motståndare. Det lär dig att möta livet och bli en mer komplett man.

I mitt liv har jag tränat två typer av kampsport seriöst, judo och boxning, men jag har även lärt mig grunderna i flera andra kampsporter som Wing Chun och karate. Även om alla dessa olika stilar skiljer sig mycket åt i teknik, syfte och filosofi, finns det några grundläggande förutsättningar som förenar dom. Det är min uppfattning att dessa förutsättningar är en enorm tillgång för varje man som lär sig dem.

Du får en komplett fysik

Om du bara vill bygga muskler rekommenderar jag att du fokuserar på gymmet, med lite kardio emellanåt. Om du vill träna inför ett marathon rekommenderar jag att du ger dig ut på löpspåret. Om du vill ha en allsidig fysik: styrka, kondition, smidighet, intensitet och koordination är kampsport en av de bästa verktygen. I början kan det vara en chock över hur tufft det verkligen är, men allteftersom kommer du även häpna över hur mycket du faktiskt klarar av.

Du får lära dig om vikten av disciplin

De flesta barn får inte längre lära sig disciplin i skolan längre, och ytterst få får förmånen av att göra militärtjänst. På klubben måste du hålla tider, leva upp till din tränare förväntningar och bita ihop under de övningar som du avskyr mest, genom mental och fysisk smärta. Detta bygger karaktär och lär dig vikten av disciplin och tillräknelighet.

Respekt, auktoritet och samarbete

Det kan låta paradoxalt att träning för en sport som går ut på att skada andra även är en utbildning i respekt och samarbete. Det finns säkert undantag, men på de klubbar jag tränat på, kommer du inte långt med en dålig attityd. Om du befinner dig i ett slagsmål på liv och död behöver du inte fundera över motståndarens välmående, men på en kampsportsklubb befinner ni er alla för att utvecklas tillsammans.

En förutsättning för att du ska kunna tillgodogöra dig vad din tränare lär ut, är att du underkastar dig hans auktoritet. Och förutsättningen för att du ska få hjälp av de andra i klubben är att du visar respekt för dem, följer reglerna och samarbetar.

Självkontroll och ödmjukhet

Om du inte redan var ödmjuk innan kommer du garanterat lära dig det i kampsport. Oavsett hur bra fysik, gener och kondition du har innan du börjar, kommer du åka på ändan en jävla massa gånger innan du kan börja mäta dig med de erfarna, vi pratar år. Du får även lära dig självkontroll, kontroll över ditt sinnestillstånd, andning och rörelser.

Du blir bättre på att försvara dig själv och dem du bryr dig om

Alla kampsporter är givetvis inte likvärdiga när det kommer till aktivt självförsvar i stundens hetta. Om du dessutom aldrig varit i ett enda slagsmål och du möter någon som har det, är du automatiskt i ett underläge. Första gången jag fick en knytnäve i ansiktet (oprovocerad) blev jag mest chockad, inte arg, inte rädd, men förlamad. Andra gången kunde jag agera snabbare men fick ändå stryk, tredje gången lyckades jag få övertaget.

Med det sagt, om du åtminstone vet hur man slår korrekt, är tränad för att parera i tid och vet hur man ska röra på fötterna för att hålla balansen, är du betydligt bättre rustad för en fight än någon som aldrig tränar kampsport. I vårt samhälle förväntas moderna män vara närmast hjälplösa, att förlita oss på statliga institutioner och polisen för beskydd. Detta är en historisk anomali som knappast kommer bestå, och som knappt gör det nu beroende på var du bor.

Enligt mig är det tvivelaktigt om en man som inte kan försvara sig själv, sin kvinna och sina barn med våld, ens är värdig att kalla sig en riktig man.

Vilken typ av kampsport passar mig?

Här måste du fråga dig vad som är ditt huvudsakliga motiv till att träna kampsport. Vill du främst lära dig självförsvar kanske du ska pröva något i stil med Krav Maga (utövas av israelisk militär), jag har ingen erfarenhet av det själv, men flera vänner till mig lovordar denna disciplin. Vilka kampsporter som är mest effektiva i riktiga slagsmål finns det långa debatter om på nätet, för mig har Wing Chun (den kampsport Bruce Lee växte upp med) varit väldigt effektiv, men gör din egen research.

Om du främst vill komma i bra form rekommenderar jag boxning som jag har mest erfarenhet av. Boxning är även en bra tillgång i många fysiska konfrontationer. För dom som vill tävla i MMA och liknande kan det vara fördelaktigt att börja med BJJ (Brasiliansk Jujitsu) eller kickboxning. Men oavsett varför du börjar med kampsport och oavsett vilken typ, kommer det vara ett beslut som gör dig till en bättre man som dessutom kan försvara sig.

Läs även Dan Forslunds recension av den utmärkta boken ”The professor in the Cage” som är av intresse både för noviser och de mer avancerade.