Köpet av en mountainbike är en investering jag inte ångrar. Nyss hemkommen från en rejäl skogstur med en vän är jag utmattad, blåslagen och euforisk. Betydligt roligare än en löprunda eller ett trist trampande på ett löpband eller träningscykel.

Varför jag skaffade en mountainbike

Anledningen till att jag skaffade en skogscykel var för att komma i kontakt med naturen snabbare, och kunna vistas där längre. Under mina promenader på 1-2 timmar hann jag i princip bara börja nosa på skogen, innan det var dags att bege sig hem igen. Nå, jag hade kunnat ta bilen, men det låg inte riktigt för mig att göra så.

Självklart hade jag kunnat lägga mer tid på promenaderna, men det var vid den perioden inte en möjlighet. Jag drev ett företag och hade en familj, och utöver detta en hel del andra åtaganden. Således behövdes en annan lösning – jag köpte en cykel som snabbt tog mig ut i skogen och som har en hel del fördelar i övrigt. Jag kommer att presentera dem här nedanför.

1: Det är en materialsport, men du kan skippa det värsta nörderiet

Min främsta fördom, grundad på de män i fula tights jag sett i närområdet, och på de detaljrika nördposter jag sett på internetforum avskräcker. När nybörjare ska köpa cykel blir de inte sällan överösta med tips på svindyra cyklar och avancerade tekniker, appar, pulsklockor och fan vet allt. Jag fick en stark uppfattning om att jag behövde doktorera i detta innan jag cyklade en meter.

Envis och vrång som jag är struntade jag i nördarna och deras (välmenande) tips. Jag skaffade en billig tysk MTB-cykel, hjälm och… inget mer. Sedan började jag sakta utforska stigcyklingen, hur växlarna funkade och planering av rutter. I min egen takt blev jag bättre, och upptäckte då utrustning som behövdes. Vattenflaska, specialskor för att fästa fötterna i tramporna, skyddsglasögon och vadderade byxor. Jag rekommenderar alla amatörer att börja med så enkel utrustning som möjligt och upptäcka sitt eget behov.

2: Den totala mängden natur du upplever blir större

Vid en promenad på två timmar hinner du se en hel del natur. Men på cykel svischar du förbi denna sträcka på nolltid, om du vill. Min rekommendation är att stanna till på de vackra platserna, ta med en kaffetermos och njut av utsikten. Kombinationen fikapaus och motion är inte så tokig.

Då du hinner längre på kortare tid är det större chans för upptäckande. Nya stigar kan utforskas, ödetorp undersökas och kanske hittar du någon av dessa (numera sällsynta) magasinen för vuxna i något dike. Skämt åsido, en cykeltur till skogs blir ett äventyr. Själv roas jag av att planera rutter, så att det blir maximalt med stigar och minimalt med cykelvägar/vägrenskörning bredvid landsvägar och så vidare.

3: Din kondition blir bättre utan att du tänker på det

Att din kondition blir bättre är ju en självklarhet i sammanhanget. Aha-upplevelsen för mig var att det hände utan att jag märkte det. Tidigare har jag löptränat, sprungit löpband på gym och (faktiskt) gått stavgång. Löpträning kan vara rätt fridfullt och givande, men inte så fartfyllt som cyklingen. Löpband på gym är ju extremt trist. Stavgång ihop med en vän är inte så tokigt, men det blir tråkigt i längden. Förutom att du ser extremt löjlig ut under övningen.

När jag cyklar MTB vill jag hela tiden komma vidare, och de svåra backarna blir utmaningar. Jag är tävlingsinriktad och vill hela tiden bli bättre. Detta leder till att jag pressar mig själv på ett sätt som jag inte gjorde under löpningen – då var det endast tiderna som skulle slås. Känslan när mördarbacken tas i ett svep, utan vila eller stopp, är fantastisk.

4: Det är roligt

Som framgått här ovanför är den stora styrkan med MTB att det är så kul. Detta leder till att cykeln ofta tas ut på tur, trots regnväder och lathet. Löprundor mötte, åtminstone hos mig, större motstånd och bortförklaringar på grund av prokrastinering. Detta gör att jag ser denna konditionsträning som en vinnare i längden.

Skeptikerna undrar förstås om detta verkligen är det mest effektiva sättet att träna kondition. Den som googlar ”Bästa konditionsträningen” hittar idel artiklar om löpträning och intervallträning, och då cykling är mindre krävande för kroppen är det troligen löpning som vinner i längden. Men detta hänger förstås på vilka backar du cyklar i. Glöm inte att konditionsträning handlar om hjärtat och dess återhämtning. I slutändan är det vilket mål du har med din träning som avgör. Mitt mål med konditionsträningen är något så vagt som ”må bättre och orka mer”.