Det här med fysisk aktivitet är, som alla vet, mycket viktigt. Inte bara för den fysiska hälsan, utan även för den psykiska. Men vi lever i en värld och en tid då vi har gjort oss själva upptagna, och där bekvämlighet och nöjen ofta kommer på första plats.

Så hur gör vi för att få tid till träning om vi jobbar på kontor, kör lastbil eller något annat som inte har en naturlig dos fysisk aktivitet (kroppsarbete av olika slag)? Och hur gör vi män som ogillar transporttiden till och från gymmet, väntan i kö på skivstången och annat tidsödande som får oss att avstå?

Gå eller cykla till jobbet

För de som bor inom rimligt avstånd till arbetet, gå upp lite tidigare och gå eller cykla. Förutom att din vardagsmotion är bra för hälsan, är den bra för plånboken och du hinner dessutom få sinnesfrid och tid till kreativa tankar. Om du sällskapar med någon till jobbet kan du utveckla idéer tillsammans under promenad/cykeltur.

Träna på kontoret

Det rekommenderas att de som sitter vid en dator på jobbet reser sig upp minst en gång i timmen. Om det då finns hantlar eller andra redskap, kanske en hävstång, på kontoret kan du passa på att träna. Gör annars plankan, armhävningar eller squats. Sistnämnda kan du väl lyfta en skrivare eller något medan du gör – var kreativ. Träning är inte bara kondition och styrka. Mjuka upp kroppen. Detta kan med fördel också göra under pauser från datorskärmen. Varva med mental träning – meditation eller andningsövningar, som också är bra för dig.

Dela träningen i små delar

Du behöver inte träna tre timmar åt gången tre gånger i veckan. Träna varje dag, 15-30 minuter. Det räcker om du använder de rätta övningarna.

Gamification

Tävla mot dig själv med hur många steg du kan gå på en dag (kan mätas i mobilen eller med hälsoarmband/klocka och liknande, öka på antalet armhävningar, tiden på plankan osv. Varning! Kan bli ett beroende.

Bär tungt

Använd ryggsäck med tyngder i. En dunk vatten kanske. Om kroppen belastas kommer den att träna styrka under en helt vanligt promenad.

Skaffa en krävande hobby

Välj en fritidsaktivitet som är fysiskt ansträngande. Den måste vara kul. Då kommer träningen utan att du behöver fundera.

Studera och hitta tips som passar dig

Paolo Roberto har skrivit en bok om hur man kan träna enkelt hemma, endast 15 minuter om dagen. Läs den. Besök även Maskulint-Almgrens sajt Levafett.com, som innehåller massor med matnyttigt om träning och hälsa.

Lycka till!

Läs även:
Hur du bygger styrka och storlek
Ta din styrketräning till nästa nivå