Fysisk utveckling

En snabb introduktion till Paleo eller Paleodieten

Är paleo bara en ny trendig diet? Är det inte riskabelt att utesluta en massa saker ur kosten som vi konsumerat i decennier? Är paleo-anhängare en kult likt veganerna?

Jag har skrivit ett flertal artiklar om paleo, eller vad jag kallar människodieten på min egen blogg Leva Fett, för den som vill förkovra sig ytterligare i ämnet. Här vill jag bara ge en kort introduktion till denna kosthållning, hur du kan följa den och vad det innebär.

Är paleodieten bara en tillfällig trend?

Om du menar att det förhållande vår art och dess föregångare haft till föda de senaste två miljoner åren är en trend, så javisst. Vi skulle även kunna kalla tigerns naturliga föda för en trendig diet. Men mer korrekt är att kalla vad tigern äter för tigerföda. På samma sätt är paleodieten bara ett annat ord för det vi människor evolutionärt är anpassade för att äta och dricka.

Vad äter man och vad äter man inte på paleodiet?

Vi äter sådant som vår art har konsumerat så långt tillbaka vi kan spåra vår art. Vi kan äta en uppsjö av djur, fisk och fåglar, inte bara deras kött utan även deras inre organ som är extra nyttiga. Vi äter även alla ovanjordgrönsaker vi haft tillgång till under större delen av vår historia.

Vad vi inte äter är sådant vi evolutionärt sett bara konsumerat under en kort period av vår existens som; processad ”mat”, socker, salt, bröd, pasta och ris, potatisen är mer omtvistad.

Varför ska vi utesluta en massa saker bara för att vi inte ätit det på stenåldern?

Det många forskare och antropologer lagt märke till är att nästan alla våra ”välfärdssjukdomar” började uppkomma efter att vi började konsumera de saker som vi inte äter på paleo, efter skapandet av agrikulturella samhällen. Sjukdomar som diabetes, hjärt o kärl sjukdomar, högt blodtryck och cancer samt övervikt.

Många har lyckats reversera dessa sjukdomar enbart genom att leva som våra förfäder gjort. Många har även noterat att de få stammar av människor som inte kommit i kontakt med modern mat, likt flera av aboriginerna i Australien, inte känner till dessa sjukdomar.

Äter alla som följer paleodieten exakt samma saker?

Att försöka följa paleo handlar bara om att äta på ett så naturligt sätt som möjligt på samma sätt som våra förfäder gjort. En del väljer att följa detta strikt, andra följer det bara till en viss del. Det finns även flera olika sätt att följa paleo.

En del fokuserar mer på fett som den huvudsakliga energikällan (vad är en ketogen diet?). Vissa äter en kost som främst bygger på frukt och grönsaker med lite kött. Andra försöker hitta en balans mellan fett, protein och grönsaker. Den gemensamma nämnaren är föda du hittar i naturen som inte är processad.

Är inte anhängare till paleo en typ av sekt som bara vill omvända människor av politiska skäl?

Majoriteten av dem som valt att leva enligt paleo gör det för att dom gillar effekterna det fått på deras hälsa. Dom gör det inte för att rädda miljön, eller för att det är bättre för djurens välmående, även om många som följer paleo är engagerade i såna frågor också. Paleogrupper är inte evangelister som vegetarianer eller veganer, de är oftast bara nöjda med att ha hittat en del av en livsstil dom mår bra av.

Hur kan jag lära mig mer?

För dem som är intresserade av att lära sig mer om paleo rekommenderar jag boken The paleo Manifesto av John Durant. Ät & Lev Paelo av Jonas Bergqvist. Matrevolutionen av Andreas Eenfeldt (med fokus på LCHF). På nätet rekommenderar jag sidan Paleo Leap, på svenska Swedish Paleo samt kostdoktorn.se. Sist men inte minst rekommenderar jag min egen enkla blogg Leva Fett.

Tidigare artikel

Agera istället för att reagera - gnäll inte och lev inte i opposition

Nästa artikel

Hollywoods stereotyper av män och positiva alternativ

Författaren

Ernst Robert Almgren

Ernst Robert Almgren

Ernst driver bloggen levafett.com där han skriver om LCHF och träning. Han har även en YouTube-kanal och skriver böcker. Robert har en lång bakgrund inom politik och föreningsliv som ungdomsledare och skribent.

1 Comment

  1. december 20, 2020 at 11:58 f m — Svara

    […] Dessa frågor behöver inte handla om matlagning eller ens om att starta ett företag. Låt oss säga att du vill bygga en mer tilltalande och stark fysik; behöver du börja träna på gym? Eller har du träningsredskap hemma? Är de tillräckliga för att uppnå vad du vill? Behöver du en coach eller en träningspartner? Behöver du några kosttillskott eller följa en särskild diet som paleo. […]

Kommentera