Hobby och fritid

Därför ska du spela ett musikinstrument

Hanterandet av ett musikinstrument är en form av mästerskap som ger många positiva bieffekter. Om du är det minsta musikalisk är detta en klockren sysselsättning. Spela ett musikinstrument för att nå djupare in i dig själv.

Praktisk meditation

För de som inte gillar att meditera, är olika former av hantverk utmärkta som former av meditation. Detta vet den som, i lugn och ro, håller på med allt från inredning till vedsågning. Trakterandet av ett musikinstrument är likartat, men detta rymmer även en dimension som jag inte kan kalla annat än spirituell.

Musik är magi

Ända sedan de första människorna har musik varit ett sätt för oss att närma oss andevärlden. I dagens sekulära värld är det inte lika många som tror på gudar, och det behöver vi inte heller göra för att förstå musikens djupgående rituella krafter. Det är helt enkelt så, att musik är ett väldigt effektivt sätt för att komma bort från verkligheten. Själva hantverket kombinerat med den säregna lätet som en gitarr, fiol, bas, harpa eller flöjt släpper ifrån sig ger en mystisk kombination.

Musik är socialt

Jag har själv spelat i ett flertal band. Från någon sorts punk till metal och psykedelia. I dessa konstellationer har jag spelat ihop med flera andra män, som alla har varit säregna på sina sätt. Genom musiken har vi kommunicerat och tvingats samarbeta med varandra. Musicerandet har gett belöningar i form av välljudande resultat när vi lyckats enas. Detta har fört oss närmare varandra som människor.

Den känslomässiga betydelsen av musik

För en man är det inte alltid lätt att uttrycka känslor av ”förbjuden” karaktär, som till exempel sorg och längtan. Även aggression kan vara svår att uttrycka, då det är något av ett socialt stigma i dagens samhälle. Musiken är gränslös på detta sätt. Även det mest hatiska och fula kan släppas fram – och faktiskt ge ett vackert resultat. Kolla speciellt in musikstilar som black metal och blues. Dessa genrer skulle inte existera utan lidande.

För den som saknar mästerskap – ett gyllene tillfälle

Om du inte har något område där du är mästare, ett musikinstrument inbjuder till mästerskap och erövring. Det finns mycket att vinna i att skapa något musikaliskt. I boken ”The Way Of The Superior Man” skriver författaren David Deida om att vi män behöver ge vår djupaste gåva, vilket kan låta lite pompöst och fjantigt. Men det är viktigt att vi uttrycker mening i våra liv, och då kan några hårdrocksriff emellanåt göra underverk.

Läs även våra artiklar om mästerskap:
Den fjärde manliga dygden
Så blir du en mästare
Mästerskapets krona

Tidigare artikel

Tacksamhet och övertygelse

Nästa artikel

Vad gör en riktig man? - hur du blir manipulerad

Författaren

Dan Forslund

Dan Forslund

Dan är en författare och coach med produktivitet och psykisk hälsa som fokus. Utöver produktion av böcker driver han en podd och håller workshops i produktivitet. Till vardags jobbar han som SEO-strateg och content writer.

Läs Dans texter om produktivitet och personlig utveckling på hans blogg: danforslund.se

Inga kommentarer

Kommentera