Mina upplevelser av att vara utan alkohol i över ett år. Vad finns det för vinster? Finns det några nackdelar? Här redogör jag för mina egna erfarenheter.

Jag vill poängtera att jag aldrig varit beroende av alkohol eller haft något större problem med drickande. Även om jag ofta druckit alldeles för mycket under vissa perioder av mitt liv, och gjort många korkade saker under ett berusat tillstånd. Men det finns fortfarande mycket att vinna på att gå från ett ganska ”normalt” drickande till att avstå från alkohol helt och hållet.

Varför jag gav upp alkohol

När jag skriver detta har jag inte druckit en droppe alkohol på över ett och ett halvt år. De första månaderna var jag tvungen att avstå ofrivilligt, jag hade blivit opererad för ett magmunsbråck och fick inte dricka något alls, inte ens läsk eller kaffe (kaffe drack jag ändå). Men när jag väl hade tillåtelse att dricka igen kände jag ingen större lockelse. Kanske är det på grund av dåliga erfarenheter i det förflutna kombinerat med olustkänslor inför en ofrånkomlig bakfylla. Men jag valde i alla fall att fortsätta avstå från alkohol. Ett år senare började jag lägga märke till vinsterna av detta.

En tjockare plånbok och mindre mage

Efter min magoperation fick jag inte träna på ett helt år och jag var tvungen att följa en diet som var snäll mot magen men dålig för vikten. Trots detta gick jag inte upp avsevärt i vikt, även om jag förlorade en hel del muskelmassa. Jag kan bara spekulera i varför, men jag tror att en stor bidragande orsak var avsaknaden av alkohol. Utöver att jag slapp alla kolhydrater i öl, kände jag inte heller något behov av att frossa i skräpmat. Som annars alltid var en självklar ritual efter en natts festande. Att jag slapp vakna upp med en tom plånbok var också en bonus.

Bättre återhämtning

När jag förut kunde festa en till två gånger i månaden följdes detta ofta av flera dagars sämre återhämtning efter min gymträning. Utan alkohol kan jag träna fler dagar i veckan och ändå ha mer energi och mindre träningsvärk nästföljande dagar.

Slippa tråkiga events och människor

När jag drack alkohol lät jag mig ofta övertalas att följa med på saker jag egentligen inte har något som helst intresse av. En kompis kunde ringa och fråga om jag ville kolla på fotboll med grabbarna på sportbaren, jag svarade som vanligt att jag tycker fotboll är skittråkigt. Men min vän vann ofta diskussionen med ”men du behöver inte titta på fotboll, vi kan ju umgås och ta några öl”. Så länge jag inte dricker alkohol kommer jag aldrig se en till fotbollsmatch igen! Inte heller låter jag mig längre övertalas att umgås i ett sällskap jag inte delar några intressen med, för att vi ska dela på en flaska villa puccini.

Inga korkade sms eller känsloutbrott

Det skedde inte ofta, men vid ett flertal tillfällen har jag sagt saker jag ångrat och betett mig jävligt illa under berusat tillstånd. Att jag inte druckit innebär givetvis inte att jag inte fattat felaktiga beslut, men dom har åtminstone inte berott på att jag inte var vid mina sinnes fulla bruk.

Finns det några nackdelar med att avstå från alkohol?

Ibland saknar jag att ta ett glas rött till vissa måltider, som till en blodig ryggbiff med klyftpotatis. Ibland kan jag även sakna den lätta berusningen i början av kvällen på en fest eller social tillställning. Men en sak jag insett under denna tid är att dom som dricker på en fest oftast har roligast i början av kvällen, medan dom som inte dricker ”kommer igång” senare, men har oftast roligare längre. Och bäst av allt är att slippa bakfyllan dagen efter.

Kommer jag att dricka alkohol igen?

Troligtvis kommer jag tillåta mig att ta ett glas champagne vid väldigt speciella tillfällen som vid ett bröllop eller dylikt. Ett glas fint rött vin, eller kanske ett glas whisky. Men jag tror aldrig att jag kommer dricka mig berusad igen, det känns helt enkelt inte värt det.

Inte för alla

Jag har inte skrivit denna artikel för att övertyga någon om att helt ge upp på alkohol. Om du inte har något problem med drickande vad gäller din hälsa, effektivitet eller mentala tillstånd ser jag ingen anledning till att bli absolutist. Men om du känner att inmundigande av alkohol håller dig tillbaka på något sätt kan jag starkt rekommendera att du prövar att avstå från drickande under en längre period och se om det är värt det. Skål!