Hobby och fritid

Några enkla övningar för att nå ett primalt lugn

Efter några texter om konsten att hålla sig själv och sina tankar borta från samhället, vill jag nu istället ge några konkreta harmoniska tips. Se det som åtgärder mot stress och nedstämdhet. Det är ingen slump att majoriteten av dem har med naturen att göra.

Nå harmoni och lugn med enkla medel

En stor del av de människor som föds idag lever sina liv i en helt artificiell miljö. Plast på golvet i en byggnad som konstruerats av människor. Gräset på marken är planterat av människan, och hela vägen till jobbet går över gator som skapats av människan.

Ljuset, som lyser dygnet runt, är artificiellt och även det skapat av människan. Barfota på en otuktad äng, långt från civilisationen – få får uppleva, och få inser den frid detta kan ge. Få förstår att vi är av naturen, och att vi står i ett förbund med den. Med detta sagt, här kommer några tips på hur du kan nå harmoni med enkla medel.

1: Sätt dig runt en eld med vänner

Långt innan vi producerade texter kunde vi berätta berättelser. Dessa fördes vidare från generation till generation, muntligen. En obruten linje, en sorts berättarstafett. Dessa berättades, kan man lätt tänka sig, i den tryggaste miljön runt en eld.

Än idag ger elden det där lugnet, ”stirret” som det är lätt att få runt en lägereld. Djupt nedärvt finns det något där. De flesta som har legat i lumpen vet hur det är att vara eldvakt. Sitta där och göra skovård, inför den sprakande elden. Mycket rogivande. Ta med några vänner ut i skogen på natten, tänd en eld och grilla något gott. Diskutera livets djupare frågor och kommande projekt. Mycket givande.

2: Fjällvandra

Ryggsäck, tält, lite proviant. Så mycket mer än så behövs inte för att göra en fjällvandring till ett trivsamt äventyr. Se till att välja en sällskap att utveckla fantastiska idéer tillsammans med. Själv har jag njutit av att ha fiskespö med mig, då fiske är väldigt rogivande och inspirerande i sin lågintensiva spänning.

Ingenting går upp emot nyfångad fisk, grillad över öppen eld. Speciellt inte om den njuts tillsammans med några kalla öl. Ett enkelt lyxliv.

3: Gå ensam i skogen

Kanske den aktivitet som är enklast att åstadkomma, eftersom ingenting krävs. En rask promenad i skogen, helst längs led som inte är så trafikerad av andra vandrare, gör underverk med framförallt det mentala. Jag brukade gå 8 km varje morgon när jag endast drev mitt eget företag. Detta satte fart på livsandarna.

På natten ger dessa promenader en annan krydda. Det faktum att du inte vet vad som gömmer sig i mörkret, väcker visst obehag samtidigt som det kittlar fantasin. Detta har för min egen del inneburit en hel del insikter om mig själv, vad jag vill och vad det innebär att vara en människa.

4: Hugg ved

Få saker är så tillfredställande som riktig effektiv vedhuggning. Att få ta i, skrika om man så vill, och se veden splittras. Underbart helt enkelt. Jag brukar ofta lyssna på musik när jag hugger ved, men det är inte att rekommendera egentligen. Ljudet av en björkklabbe som knäcks i bitar är härligt.

5: Vistas vid havet

När vågorna piskar mot klipporna vaggas tankarna till ro, eller så lyfter de och flyger likt måsar över den saltstänkta omgivningen. Om elden är primal, så är havet förmodligen ännu djupare rotat i oss. Jag kan försvinna helt i tankarna när jag står och stirrar ner i havet. Jag kan rentav glömma bort om jag ens har tänkt några tankar på en stund. Meditation med öppna ögon.

6: Titta på stjärnorna

För mig som har fördelen att bo på landsbygden, är natthimlen riktigt svart. Åtminstone om jag tar mig för att röra mig bortom gatlyktornas sken. Himlen är gammal, och den har blickat ner över människan sedan tidernas begynnelse. I den eviga natten är vi människor blott små stjärnor som stiger och faller. Tanken på detta är rogivande; att vi i förhållande till de stora avstånden och långa tiderna, blott är flimmer i tidens väv.

7: Vistas i en stuga utan moderniteter

Henry David Thoreau (läs min recension av Walden här) visste att detta var nyckeln till ett gott liv, avståndet till samhället. Det märks även i hans bok Walden vilken effekt det stillsamma livet i stugan har på hans samhällsengagemang. Till slut pratar han bara om djur och växter, som om han helt glömt vad som försiggår i samhället. Visst låter det lockande?

Jag har tillgång till två olika stugor, en på närmare håll i ett stugområde, och en i Norge. Båda dessa platser ger mig ett lugn som inte kan uppnås någon annanstans. Det handlar inte bara om platserna som sådana, utan om de laddningar jag har gett dem. När jag är där sover jag bättre, tänker klarare och mår bättre än någon annanstans.

Har du inte tillgång till egen stuga? Hyr en ”hytte” i Norge, eller någon enslig stuga från Stugknuten eller liknande på nätet. Vem vet vilka livsförändrande projekt du kommer att tänka fram om du unnar dig detta…

Läs även:

Vad är det bästa i livet?

Inga kompromisser med livets viktigaste

Det vackra i förgängligheten

Skogen som tempel och oas

Tidigare artikel

Medvetandenivåer – fattar du medvetna beslut i vardagen?

Nästa artikel

Väljer du rätt källor till inspiration?

Författaren

Dan Forslund

Dan Forslund

Dan är en författare och coach med produktivitet och psykisk hälsa som fokus. Utöver produktion av böcker driver han en podd och håller workshops i produktivitet. Till vardags jobbar han som SEO-strateg och content writer.

Läs Dans texter om produktivitet och personlig utveckling på hans blogg: danforslund.se

1 Comment

  1. […] även: Några enkla övningar för att nå ett primalt lugn Skogen som […]

Kommentera