Jag är nyligen hemkommen från en resa till Island tillsammans med min familj. Ett fantastiskt land, som lockade fram uråldriga krafter ur mig.

Var beredd på överraskningar

Kargt, vackert, vulkaniskt – ja, det är väl vad man kan förvänta sig av detta nordiska örike. Men Island rymmer mer än så, och oförutsägbart är definitivt en av dessa egenskaper – på gott och ont.

När vi hämtat ut hyrbilen fick vi en första kontakt med det isländska vädret. Blåsigt och halt, faktiskt lite stressande att inleda aftonen med att åka i hård blåst och i en bil som immade igen. Det visade sig dock vara en felinställning av ventilationen som gjorde att jag fick köra och torka av rutan med ärmen samtidigt.

Besök Reykjadalur, men bara med motiverade barn

Första dagen i Island åkte vi iväg till Reykjadalurs varma källa, som låg cirka fyra kilometers vandring upp på ett fjäll. En strapatsrik vandring i halv snöstorm krävdes, med det var det bannemig värt. Det tyckte till och med barnen, 7, 9 och 10 år gamla – trots att de gnällde så mycket att det behövdes en del ”motiverande” ord från far om styrka, ära och andra dygder.

Den badkarsvarma källan rekommenderas helt klart. Jag blev helt lugn och lycklig av detta bad, som enligt uppgift ska locka personer med hudsjukdomar. Svavlet i vattnet sägs ha helande egenskaper. Däremot rekommenderar jag inte att ta med barn som är ovana att gå, åtminstone inte vintertid.

Handla i lågprisbutiker

Island är förbannat dyrt, fick jag erfara när vi kom hem. En fish and chips på en sunkig sylta gick lös på 130 kronor i svenska pengar, och smakade ungefär som i en sämre skolmatsal. En stor stark i hotellbaren gick på 100 kronor. Det hela löses genom att handla i butiker som Kronan, en lågprisaffär med priser som ligger mer i linje med de svenska.

Se upp för vädret

Vi fick ställa in flera utflykter på grund av vädret. Valsafari, gejserbesök, nationaldagsbesök och en del annat. Det blåste och snöade för mycket. Island har ett väldigt ombytligt och blåsigt väder. Detta är ett av världens blåsigaste länder, så var beredd. ”Du planerar inte Island, Island händer dig” stod det i någon tidning, och ungefär så var det ja. Dock blir man snabbt van, och dag tre rattade jag med en hand i 25 m/s vindstyrkor medan jag åkte längs guppiga och trasiga vägar längs havet.

Åk på sommaren

Vi var på Island i februari. Enligt vad jag läst mig till ska det vara bättre med besök på sommar/höst.

Lägg en vecka eller två

Vi var i Island på en kort vistelse, endast 3-4 dagar. Men om jag ska göra om detta kommer jag att åtminstone planera in en vecka. Det är det värt.

Hyrbil rekommenderas

Det var väldigt smidigt att hyra egen bil. Vi kunde åka var vi ville, när vi ville, och Google Maps funkade perfekt som vägvisare. Skönt att slippa vänta på tjocka pensionärer som ska stanna och kissa/röka i tid och otid. Men se till att ta full försäkring. Det där vädret kan ställa till vad som helst.