Byter du också däck själv på bilen, även fast du inte är speciellt bra på det? Renoverar du huset trots att du är usel på att snickra? Jag är av samma natur, men jag har gett mig fan på att dra ner på denna idioti.

Men det blir ju billigare när man gör allt själv?

Det blir kanske billigare i pengar när du gör saker själv, men om du mäter pengar i tid blir det en helt annan femma. Snickaren ska så klart göra sina snickerier själv, och programmeraren ska givetvis sköta det som har med datorn att göra. Men om snickaren är usel på datorer ska han inte ägna sig åt dessa. Anledningarna är dels slöseriet med tid, och dels att det faktiskt kan bli allvarliga fel på grund av hans okunnighet. Samma sak gäller om programmeraren ska snickra. Tänk om han slår in spiken mitt i en elkabel. Då sparas det inga pengar.

Jack of all trades – master of none

”Alla mans jäkel” kallade min morfar en mångsysslare som bodde här i byn. Men engelskans ”jack of all trades” säger kanske mer, och tillägget ”master of none” pekar ut problemet mångsysslare har. De är inga mästare på något alls. Om du minns Jack Donovan och hans dygder, är mästerskap en av dem. För att vara en hel man behöver du vara mästare på ett område. Där är ett annat problem med att sprida ut sitt kunnande över flera områden. Jag är själv en person med bredd, men samtidigt har jag fördjupad skicklighet i produktivitet och skrivande.

Så vad är lösningen?

Lösningen på din tendens att vilja göra allt själv, är att delegera. Idka byteshandel med en bekant eller vän, eller betala för en tjänst som innebär att du kan lägga din tid på annat. För egen del är däckhotell en sådan lösning. Visst – det är inte svårt att byta däck på bilen, men det kan gå fel. I vintras stressade jag och bytte i mörkret, något som ledde till att jag tog fel muttrar till sommarfälgarna. Resultatet blev att två av fyra hjul lossnade när jag åkte iväg. Bilen kraschade ner på fronten, och det vankades reparation för över 30 000 kronor. Som tur var täckte försäkringen detta. Men självriskkostnaden på 3000 kronor var väl investerade pengar – en nyttig påminnelse om att låta rätt person göra jobb en inte är lämpad för själv.