Hobby och fritid

Tv-spel – dåligt eller bra för män? – Maskulint resonerar kring detta

Är tv-spel ytterligare en meningslös fritidssyssla som hindrar män i deras utveckling? Eller kan det användas positivt för att göra dig smartare, öka din motivation och stärka din manliga identitet?

Det finns många meningslösa tidsslukare som står i vägen för många mäns utveckling. Surfande på sociala medier som Facebook, tv-serier, filmer och porr. Det är ingen tvekan om att tv-spel också kan utvecklas till ett beroende som ligger män i fatet, och ha negativa effekter på vårt driv, mer om det senare. Men av allt tidsslöseri jag räknat upp ser jag tv-spel som den minst dåliga. Faktum är att tv-spel till och med kan vara ett hjälpmedel i din kognitiva utveckling.

Tv-spel kan hjälpa din hjärna att utvecklas

Det finns ett flertal studier som visar att regelbundet spelande kan utveckla våra kognitiva förmågor och kanske även motverka sjukdomar som Alzheimers, framförallt spel som utspelar sig i 3d-världar. Mycket hänger givetvis på vilken typ av spel vi spelar, och hur vi spenderar vår tid när vi inte spelar.

Spelutvecklaren som räddade sin hjärna med spelande

Ett exempel: Spelutvecklaren Jane McGonigal drabbades av en allvarlig hjärnskakning i en olycka som försämrade flera av hennes hjärnfunktioner. Med hjälp av principerna i tv-spel lyckades hon återhämta sig oväntat snabbt till läkarnas förvåning. I hennes bok Super Better visar hon med hjälp av ledande neurologer hur vi kan utveckla vår hjärna med hjälp av spel, rekommenderas.

Tv-spel kan lära dig tänka strategiskt och samarbeta med andra

Personligen är min favoritkategori strategispel som Age Of Empires och The Settlers. I dessa spel styr du hela samhällen där du bland annat måste träna soldater, samla resurser och utveckla diplomati med andra samhällen. Alla dessa hänsynstaganden måste du även göra i verkliga livet. Och i många spel som det populära Call Of Duty måste du samarbeta med andra soldater för att krossa det andra laget.

Gamergate och rädslan för tv-spel från feminister

För några år sedan stod det stora slaget mellan tv-spelsnördar mot spelutvecklare och mainstream-media i det så kallade Gamergate. Politiska påtryckningar från feminister och vänstern ville göra tv-spel politiskt korrekta. I några fall har de lyckats, men i längden har de inte förändrat tv-spelskulturen, och ”kriget” fortsätter.

Tv-spel innehåller ofta bättre värderingar än andra medier

Alltfler kvinnor spelar idag tv-spel, men den stora majoriteten är fortfarande män. Därför handlar ofta spelen om sådant som vi tilltalas av. Krig, kampsport och äventyr. Ofta utspelar sig spelen i svunna tider där man får leva som riddare, vikingar eller Romerska legionärer. I dessa spel vinner du framgångar genom att agera efter traditionella ideal och de fyra manliga dygderna mod, styrka, ära och mästerskap.

Negativa effekter av spelande

Tv-spel är uppbyggda för att trigga din hjärnas belöningssystem som alla andra droger. När du når en ny nivå eller besegrar en motståndare i spelet belönar din hjärna dig med en endorfin-kick precis som när du lyckas med något i verkligheten. Precis som med porr kan därför överdrivet spelande göra att du struntar i att söka kickar från idrottsliga bedrifter, karriär och kvinnor. Eftersom kickarna från tv-spel är mycket mer tillgängliga och inte kräver något risktagande.

Många framförallt unga män blir så beroende av den virtuella världen att de börjar försumma sina studier, jobb, träning och relationer. Om detta är fallet gör du bäst i att sluta med spelandet helt och hållet tills du fått ordning på ditt liv.

Tv-spel ska vara ett komplement till livet inte ett substitut

På burkar till kosttillskott står det alltid ”detta ska inte användas som ett substitut för en varierad kost”. Samma sak gäller tv-spel, det får aldrig vara ett substitut för ett framgångsrikt liv, med verkliga prestationer, upplevelser och relationer.

Men om du redan lever ett fullödigt liv värdigt en manlig krigare, och har lite tid över. Då kan du med gott samvete slå dig ner framför tvn ett par timmar, kontakta några långväga bröder och spela några omgångar Call Of Duty. Let the game begin!

Tidigare artikel

Själv är inte bäste dräng - slösa inte tid på svagheter

Nästa artikel

Var en krigare i trädgården - inte en trädgårdsmästare i krig

Författaren

Ernst Robert Almgren

Ernst Robert Almgren

Ernst driver bloggen levafett.com där han skriver om LCHF och träning. Han har även en YouTube-kanal och skriver böcker. Robert har en lång bakgrund inom politik och föreningsliv som ungdomsledare och skribent.

Inga kommentarer

Kommentera