Börjar du se fram emot grillsäsongen så fort nyårsfyrverkerierna har svalnat? Eller är du kanske en av dem som grillar året runt? Grillning verkarar vara en hobby som tilltalar mestadels män och vad detta beror på kan man undra. Matlagning tilltalar ju båda könen så vad är det med att lägga saker ovanför en eld som framkallar denna gränslösa lycka och trivsel hos så många män?

Evolutionär förklaring

Varför är vi så förtjusta i att grilla? Det beror förmodligen på att vi evolutionärt har behövt använda oss av eld. Utan eld hade vi fortfarande varit apor på två ben, utan tillräcklig intelligens för att räkna till tio. Vi har använt oss av eld i minst 500´000 år för att laga mat och värma oss men kanske viktigast av allt; skrämma bort rovdjur.

Männen tog risken

I de förhistoriska samhällena fanns alltid problemet med rovdjur, speciellt på natten. När vi lärde oss att hantera elden blev vi mycket säkrare men någon var tvungen att vakta elden och se till att den inte slocknade. Kvinnorna sov med barnen inomhus, eller i en grotta, och det blev ofta de unga männen som fick sköta eldvakten. Att vakta elden var farligt och ganska tråkigt så det blev män med lite lägre status som fick göra det, man ville ju inte riskera att stammens läkare eller hövding skulle bli uppäten av en tiger. Det fanns kvinnor också som valde detta, kanske kvinnor utan barn, men majoriteten av eldvakter var män.

Alla kunde delta

Om du var en ung man som var ful, korkad och svag hade du här en chans att visa dig tapper och nyttig för stammen. Att sitta vid elden genom natten krävde kanske inga större färdigheter men en hel del envishet och mod. Man ska komma ihåg att detta var innan människan hade börjat ta kontroll över naturen och vargar, tigrar och lejon fanns i överflöd. Förmodligen kunde man höra ylanden och morranden från varenda buske nattetid. Man började hålla varandra sällskap för att se till att man inte somnade, man berättade historier för att fördriva tiden. Det fanns ännu inga kor och grisar men en lyckad jakt gav kött i överflöd, för en dag eller två. Dessa kvällar kunda man kanske lägga några vildsvinskotletter eller en hjortfilé på elden frampå småtimmarna, man kunde nog ha riktigt trevligt.

Finns forskning

Jag kan rekomendera en dokumäntärserie på Netflix som heter cooked, där får man följa författaren och TV-producenten Michael Pollen på en resa genom matlagning och vetenskap. I första avsnittet utforskar man eld och hur det har använts i matlagning. Man får i sig mycket mindre av det fett som kan orsaka hjärtproblem och övervikt när man grillar jämfört med när man steker eller ugnsbakar. Det jag lärde mig av serien var att när fettet från köttet droppar ned på det glödande kolet, och förångas, kan ångorna sedan penetrera köttet underifrån och ge det en helt ny smak, utan de negativa hälsoeffekterna.

En stark bild

Oavsett om du är vegan eller köttätare så är bilden av en man som står vid sin grill i sin trädgård fortfarande en stark meme som jag tror fungerar som en motivation för många yngre män. Kanske är det allt man begär från livet; att äga en liten bit mark som man sedan kan använda till att grilla när man så känner för. Man kanske drömmer om att kunna bjuda hem kamraterna på öl, grill och gôtt häng. Eller så drömmer man om att ha en kvinna som kommer ut med sallad och kokt potatis till köttet. Man kanske drömmer om att ha några barn som inte känner till något godare än pappas grillade korv med bröd. Du kanske är en man som redan har allt detta, då kan jag bara gratulera.