Har du någon gång utövat yoga, mediterat eller dansat runt en midsommarstång? Då har du, på sätt och vis, dyrkat Shiva. Shiva är förmodligen, tillsammans med sin fru Parvati, den äldsta guden som fortfarande dyrkas i större skala. Shiva kommer från paleolitisk tid innan jordbruk då månen var viktigare än solen. Han avbildas därför oftast som en ung man med en måne ovanför sig, klädd i tigerpäls, och med en treudd som vapen.

Har sina egna munkar

Du kanske har sett dem någon gång i religionskunskapen eller i något rese-reportage, med flera meter långa rastaflätor, haschpipor och treuddar vandrar de runt från tempel till tempel. De tigger för att få mat och sover under bar himmel, de ägnar sig åt yoga, meditation och ibland kampsport. De är Shiva-munkar och ägnar hela sina liv åt sin älskade fruktbarhetsgud. I Indien och vissa andra länder i närheten är de en vanlig syn och behandlas med stor respekt, om du ber dem kan de ge dig en välsignelse eller läsa en bön för dig men de får inte vidröra kvinnor.

Vackra tempel  

Det finns fantastiskt vackra tempel till Shivas ära, vissa av dem är nybyggda men vissa av dem över 2000 år gamla. Ett av de största och nyaste byggdes av gurun och författaren Jaggi ”Sadhguru” Vasudev som, mycket tack vare YouTube, har fått anhängare jorden runt och till och med varit med i Skavlan på SVT. Vasudev använder dock en annan term för sin gud, Adiyogi, som betyder: den förste yogin, det var ju såklart Shiva som uppfann yogan.  Kailash-berget som ligger på gränsen mellan Indien, Nepal och Tibet är enligt myterna Shivas hem och trots att det är ett populärt resmål för pilgrimer har faktiskt ingen någonsin bestigit dess topp. Man kan också dyrka Shiva i sitt hem, allt man behöver är en lingam som är en penisformad stenstaty.

Kopplingar till Europa

När Alexander den store marscherade österut hade han med sig ett gäng filosofer, Onesicritus till exempel beskriver hur han träffade flera s.k. Gymnosofer eller nakna visa män i Pakistan och nordvästra Indien, det är svårt att säga hur många av dessa som var anhängare av Shiva men en hel del utbyte ägde rum. Megasthenes var en grekisk ambassadör i Indien efter Alexanders död, han skrev om en legendarisk drottning som, långt tidigare, hade regerat hela Indien och var dotter till Herakles och älskarinna till Shiva. Den franske historikern Alain Danielou skrev på 1980-talet en bok där han beskriver kopplingarna mellan Shiva och Dionysos.

Kan vem som helst dyrka Shiva?

Om du vill bli en Shiva-munk måste du nog hitta en äldre munk som kan träna dig men om du bara känner att du vill ha lite Shiva-vibes är det inte så svårt. Tyvärr har intresset för yoga i Sverige inte riktigt fått fäste bland män och de flesta studios domineras av kvinnor. Det bästa är nog att hitta en manlig yoga-lärare eller guru som kan hjälpa dig att komma närmre Shiva. Om man bara vill få en känsla av Shiva räcker det egentligen med att vandra, göra yoga eller meditera i naturen, ensam eller med andra män. Eller varför inte bara köpa en lingam att ha i vardagsrummet 😉

“Shiva is not a god up There but a living presence Here”

Jaggi “Sadhguru” Vasudev

Följ mig och få inspiration till barfotalöpning:

https://www.instagram.com/almgrenludvig/