Detta är en gästartikel skriven av Ludvig Almgren. Du kan läsa mer av hans texter på hans egen blogg som du hittar här: http://noizvillage.se/ Vill du också bli gästskribent? Ta kontakt här.

I takt med att intresset för organiserad religion minskar ökar intresset för andlighet i vårt moderna samhälle. Vad är då andlighet i sin rena form och hur ska varje individ på egen hand kunna hitta den?

Hitta din Väg

Svaret tror jag är individuellt och kollektivt på samma gång. Nyckeln ligger i att hitta sin väg bort från det individuella och upp i det transcendentala. Transcendens innebär anslutning, omslutning till vad finns det hundratals tolkningar av. Men jag tror de flesta är överens om att andlighet handlar om att ansluta sig till något större.

För många män kan faktiskt något så destruktivt som krig leda till transcendans. Jag har pratat med fotbollshuliganer som upplever en gudomlig eufori just i samma ögonblick som deras ”firma” drabbar samman med motståndarlagets.

Guden Mars

På engelska kallar man kampsport för Martial Arts, detta är en kvarleva från det romerska imperiet. I den romerska armen åkallade man guden Mars och hade olika ritualer där unga män initierades i den maskulina gemenskapen. Hela armen, kriget och i förlängningen livet för en soldat var en konstform i Mars ära därav Martial Arts. Man krigade inte för demokrati eller mänskliga rättigheter utan helt enkelt för att uppgå i den marsianska gemenskapen.

Inte bara Krig

Det som Mars stod för liknar det som Freud senare skulle kalla Libido, viljan att leva. Mars fick vetet på fältet att växa, Mars fick stålet att forma sig till pålitliga redskap, Mars fick även männen att bli starka och trygga.

Att dyrka Mars handlade inte bara om krig, det fanns en typ av präster som utförde danser till Mars ära. Hästkapplöpning anordnades också till Mars ära. Poeten Statius skrev om Mars som den mest oklanderliga av alla gudarna.

Dyrka Mars idag

Kan man tillsammans eller enskilt väcka den krigaren som slumrar i varje man, samtidigt som man på ett konstruktivt sätt ägnar sig åt Konst till Mars ära kan man nog hjälpa många att uppnå andlighet och bli lyckligare i sig själva. Det vi kallar virilitet kallade de Mars.

Wisdom is a woman, she loves a man of war

F. Nietzsche