De flesta har nog sett disneyfilmen om Herkules från 1997, eller kanske den med Dwayne ”The Rock” Johnson från 2014. Romarna kallade honom Herkules men grekerna kallade honom Herakles. Herakles var en halvgud, en mytologisk hjälte vars ursprung är urgammalt, kanske äldre än alla skriftspråk och han representerar en vild, kosmisk typ av manlighet.
Son till Zeus
Herakles var en halvgud, hans far var gudarnas kung Zeus. Hans mor var en Alkmena, en vanlig ”dödlig” prinsessa. Zeus fru, Hera, var trött på Zeus alla älskarinnor och de barn han hade fått med dem, Hera blir en av Herakles största fiender. När vår hjälte bara var åtta månader skickade Hera in två huggormar i hans barnkammare, när den lille krabaten fick syn på dem tog han helt sonika en i varje hand och ströp dem.
Levde ett galet liv
Herakles levde ett minst sagt galet liv, han gjorde allt som Mick Jagger, Charles Manson och Jan Guillou har gjort, tillsammans, och lite till. Det han är mest känd för är sina 12 storverk, bland dem fanns att döda ett lejon, en hydra och rengöra en ladugård med 3000 kor i på en dag. Det sistnämnda genomförde han genom att flytta korna och rikta en flod tvärs igenom ladugården för att skölja ur all skit, han använda intelligens när styrka och charm inte räckte.
Dyrkades flitigt i Aten
Enligt en gammal legend var en atenare på väg för att offra en köttbit till gudarna när en vit hund kom och tog den ifrån honom. Han sprang efter hunden som tog sig en bit utanför stan innan han släppte bytet. På den platsen bestämde mannen sig för att bygga ett tempel till Herakles och det skulle kallas Cynosarges eller Vita hunden. Efter ett tag utökades templet med ett Gymnasium, detta är vad vi idag skulle kalla Gym. En plats för styrketräning och kampsport men också bastu, relax och filosofiska diskussioner.
Stoikernas favorit
Vissa tror kanske att de gamla filosoferna inte brydde sig om gudarna, min uppfattning är tvärt om, filosoferna var bland de mest religiösa i antikens Grekland. Faktum är att många stoiker hade Herakles som sin favoritgud, det som tilltalade dem kan ha varit den självständighet och globala kamp som han representerade. Herakles var ingen krigsgud, han tjänstgjorde inte i någon armé utan kämpade för att upprätthålla Kosmos, ordningen i Universum, som ständigt hotades av Kaos.
Dyrka Herakles idag
Dagens män kanske inte stöter på så många lejon och hydror, förmodligen gjorde inte antikens män det heller, myterna kan däremot användas som metaforer. Dina storverk kanske är att sluta dricka alkohol, betala av dina skulder eller att klara den där tentan. Nuförtiden får man ofta höra att man ska göra saker ”för sig själv”, om detta inte räcker som motivation kan man tänka som Herakles och göra saker för Kosmos och därigenom bekämpa Kaos. I slutänden blir man i så fall belönad med visdom, respekt och sinnesfrid.
Följ mig och få inspiration till barfotalöpning:
https://www.instagram.com/almgrenludvig/
Ludvig Almgren