Insändare och gästartiklar

Gästartikel: Idoler och legender

Tycker du att Maradonas mål mot England 1986 var ett verk av Gud? Ser du upp till Frank Andersson fast än han var en usel far? Uppskattade du Joachim Lundells insats i Kungarna av Tylösand men har tappat intresse för vad han sysslar med idag.

Många brottas med blandade känslor gentemot sina förebilder. Detta är inget nytt fenomen och jag tror att det har funnits i alla tider. Jag tror också att legender är ett sätt att komma runt detta. En legend är baserad på en verklig, oftast död, person men utelämnar stora delar av personens privatliv och eventuella misstag. Legenden kryddar personens prestationer för att skapa en fantastisk saga som sedan kan berättas från far till son i tusentals år.  

Vad är problemet med Idoler?

När man ser upp till en levande människa brukar vi kalla det för Idol. Idoler syns på TV, YouTube och TikTok. Problemet med idoler är att de just är levande människor, de gör misstag, mår dåligt och ibland tar de livet av sig p.g.a. att pressen blir för stor. Det är omöjligt för en människa av kött och blod att vara en legend, speciellt när man har kameror riktade mot sig så fort man går utanför dörren.

Hur skapas då legender?

Legender skapas huvudsakligen efter personens död, man sammanställer personens prestationer och skapar fantastiska berättelser av dem. Man berättar om personens uppväxt, genombrott och ibland personens död. Man rensar bort allt det mänskliga, alla skilsmässor, vårdnadstvister och besök på drogavvänjnings-kliniker. På det sättet kan man lyfta fram det positiva och strunta I det negativa. 

Kan jag fortsätta att se upp till mina gamla Idoler?

Att ha en idol eller en förebild är absolut inget skadligt, tvärt om det ger en riktning I livet och något att sträva efter.  Ibland kan en legend dock vara mer användbar, den är garanterad mer hållbar över tid.

Det är alltså helt OK att se upp till och berätta för sina söner legenden om Maradona eller Frank Andersson, detta behöver inte betyda att man gillade den verkliga personen bakom.

Ludvig Almgren

Andra artiklar av Ludvig Almgren:

Stolt munk

Andlighet och konst till Mars ära

Läs även Ernsts artikel om att döda sina idoler

Tidigare artikel

"Speak softly and carry a big stick" - en smart strategi

Nästa artikel

Så ökar du din livskvalitet med enkla medel

Författaren

Redaktionen Maskulint.se

Redaktionen Maskulint.se

Inga kommentarer

Kommentera