En gemensam egenskap för de flesta framgångsrika män är att de läser böcker. De böcker jag tar upp här är inte bara viktiga böcker för personlig utveckling, de är dessutom specifikt skrivna för män. Nästan alla av dessa böcker är storsäljare i USA, men ingen av dem har översatts till svenska, vilket säger ganska mycket om utbudet av litteratur i Sverige och vilka de inte riktar sig till.

1. Becoming a barbarian av Jack Donovan.

Jack Donovan som är mest känd för att skriva om manlighet i sina böcker, tar i denna bok upp ämnet tribalism i förhållande till vad Donovan anser vara lögnerna om universella gemenskaper. Framförallt i västvärlden och Europa talas det ständigt om att ”alla människor är lika värda” och att vi alla ska vara ”världsmedborgare”. Men som Donovan tar upp, kan de flesta människor inte ens minnas namnen på mer än en handfull människor åt gången, att då försöka engagera sig lika mycket för flera miljarder människor samtidigt är inte bara oresonligt utan helt omöjligt.

Vidare resonerar Donovan om hur vi rent praktiskt kan ställa om oss från tron på gemenskapen i vad han kallar ”The empire of nothing”, till att tänka mer tribalt som en barbar – en man som står utanför samhället och sätter sin egen stam först. Donovan menar att försöka engagera sig för alla människor lika mycket bara kommer göra oss frustrerade och oärliga, samt att det distraherar oss från att bygga verkliga gemenskaper med människor i vårt närområde.
(läs mer här)

2. No more Mr Niceguy av Dr Robert. A. Glover

Författaren Dr Glover som är en licensierad äktenskapsrådgivare och familjeterapeut har efter decennier av sitt arbete med män och kvinnor identifierat hos framförallt många män, vad han kallar ”Niceguy-syndromet”. Detta syndrom yttrar sig bland annat hos män som utåt sett verkar vara väldigt snälla och schyssta män, som alltid sätter andras intressen före sina egna (framförallt för kvinnor) och i hemlighet går runt och är bittra för att de får så lite tillbaka. Definitionen jag använder mig av här är en grov förenkling och omfattar betydligt mer än så, men är i alla fall ett exempel.

Några anledningar Dr Glover identifierar som han tror ligger bakom framväxten av Niceguys i framförallt västvärlden är bland annat; bristen på manliga förebilder hos många män som växer upp med bara sin mor närvarande. Hos män som saknar egna manliga gemenskaper, som fått ärva sin mors ilska mot män och därför går runt och försöker vara motsatsen till hur han tror att alla andra män är. Vidare i boken tar han upp flera förslag på hur en ”Nice guy” kan hela sitt förhållande till sin manlighet och leva ett mer balanserat liv.
(läs mer här)

3. The way of the superior man av David Deida.

Denna bok har trots sin nyandliga karaktär blivit en klassiker bland män inom självhjälpslitteraturen. Språket i boken kan vid en första anblick verka rätt flummigt så det är bäst om man tar sig an denna bok med ett öppet sinne. Deida talar i boken främst om kvinnliga och manliga energier och hur dessa tar sig uttryck i främst relationer. Som läsare behöver du dock inte tro på andlighet eller energier för att snabbt känna igen de principer som författaren talar om, och om du har någon som helst erfarenhet av relationer med det motsatta könet kommer du säkerligen få många aha-upplevelser i läsningen.

Några av de slutsatser man kan dra efter att ha läst boken är att kvinnor söker efter stabilitet, självsäkerhet och styrka hos män för att balansera sina egna tendenser till ombytlighet och till sin egen föränderliga natur. Kvinnor försöker ofta omedvetet, och ibland medvetet, att testa männens mentala styrka genom att tjafsa, småbråka och vara inkonsekventa. En annan viktig princip i boken är att kvinnor inte vill bli satta på piedestal och att de istället vill ha en man som lever för ett högre syfte och att de som kvinnor vill vara en del av den resan. Sammanfattningsvis säger Deida i boken att han vill hjälpa män sträva efter ett mansideal som går bortom dikotomin mellan new age-tönten och det överdrivna macho-idealet för en stark och balanserat manlighet.

4. The Professor in the Cage av Jonathan Gottschall.

Undertiteln till denna bok ”why men fight and why we like to watch” förklarar bra vad boken handlar om. Författaren Jonathan som är en akademiker var trött på att leva i teoriernas värld och kände att han behövde pröva något nytt och för att testa sig själv som man. Han beslöt sig därför att slå två flugor i en smäll genom att skriva en bok om varför män slåss, och varför vi tycker om att se på, samtidigt som han själv började träna kampsport för att kunna gå en match i mma (Mixed Martial Arts).

Boken varvas av Jonathans upplevelser av att träna till att bli en mma-fighter med historiska analyser av hur män genom historien har testat sitt värde genom våld i form av dueller, slagsmål och regelrätt krigföring. Detta gör att boken aldrig blir tråkig eller alltför akademisk samtidigt som den tillför flera spännande lärdomar i historia och social dynamik mellan män genom tiderna. Som Tyler Durden säger i filmen fight club ”hur väl kan du känna dig själv om du aldrig varit i ett slagsmål”, denna fråga kommer du garanterat ställa dig själv efter att ha läst denna bok, och kanske du till och med känner dig manad att gå med i din lokala kampsportsklubb.
(läs mer här)