Den populära komediserien Seinfeldt handlar om en grupp medelålders excentriska vänner i New York, med komikern Jerry Seinfeld i huvudrollen. En av vännerna är den neurotiska George Costanza briljant spelad av Jason Alexander. I ett avsnitt som heter ”Opposite George”, befinner sig vår protagonist på den absoluta botten i alla livets områden (se exempel i klippet sist i inlägget).

Vad händer om George börjar agera mot sina instinkter?

När vännerna sitter på sitt vanliga fik sitter George och orerar om sitt olycksaliga liv ”alla beslut jag tagit i hela mitt liv har varit fel, varje instinkt, tanke och handling har lett mig till detta värdelösa liv”. Kort därefter viskar vännen Elaine till George ”jag tror att den blonda kvinnan vid disken spanar in dig”, George svarar irriterat till sällskapet ”Skalliga män som bor hos sina föräldrar och är arbetslösa kan inte få en sån vacker kvinna”. Då föreslår Seinfeldt ”om din tes stämmer, att alla beslut du någonsin tagit är fel, borde du då inte göra tvärtemot vad den gamla George skulle ha gjort och gå fram till henne?”

Först skrattar George åt idén, sen går det upp för honom ”Jerry du har rätt, jag måste bli min egen motsats”. Han går därefter fram till kvinnan och säger ”hej jag såg att du tittade åt mitt håll” hon svarar något avfärdande om att hon tyckte hon såg någon hon kände, därefter tar George mod till sig och utbrister ”Hej jag heter George, jag är en vuxen man som bor med mina föräldrar och har inget jobb” hon lägger huvudet på sned och svarar flirtigt ”Hej George”. Därefter börjar han dejta kvinnan.

Hur George landar ett jobb och hanterar sina föräldrar

Efter denna överraskande effekt börjar George göra allting tvärtemot hur han alltid gjort tidigare, när han söker ett jobb som Coach eller dylikt för ett fotbollslag får han träffa chefen som frågar ”vad tycker du om vår organisation” varpå George tvärtemot sin instinkt förklarar att han är otroligt missnöjd med hur chefen skött sitt jobb och förklarar hela organisationen inkompetent, chefen svarar kort men entusiastiskt ”du är anställd”.

När han träffar sina föräldrar som han vanligtvis försöker undvika gör han återigen det omvända, han tar dem till sig och säger ”jag vill bara berätta för er hur mycket ni betyder för mig och hur tacksam jag är för att ha er i mitt liv” föräldrarna kramar om honom med tårar i ögonen, därefter börjar dom bete sig bättre mot honom och ger honom det utrymme han behöver. Och såhär fortsätter avsnittet tills George är en mycket framgångsrik man på alla områden.

Vad kan vi lära oss av opposite George?

Jag är medveten om att detta är en tv-serie och att det är tveksamt om denna approach skulle fungera lika bra för någon som George i verkligheten, men jag tror att denna episod av Seinfeld innehåller en värdefull sanning, och det är ”om du alltid gör som du alltid har gjort kommer du att fortsätta få det du har fått”. Du behöver inte agera lika extremt som George Constanza och göra precis allt tvärtom, eftersom det med största sannolikhet är många saker du redan gör rätt. Men på de områden i livet du är rejält missnöjd med kanske denna strategi kan vara precis vad du behöver. Låt oss ta några exempel.

Hur kan du vara opposite George där det behövs?

Om du är singel och har svårt att träffa kvinnor för att du är rädd för att bli avvisad, varför inte försöka bjuda ut kvinnor ändå? Du kanske inte träffar någon som svarar positivt på en gång, men du kommer lära dig från varje försök och bli bättre på att hantera avvisanden, om du fortsätter undvika kvinnor kommer du garantera att fortsätta vara singel.

Om du blir illa behandlad av en kollega eller någon annan i din närhet men inte vågat säga ifrån, kanske det är dags att göra det. Om du alltid beställer snabbmat till lunch varje dag kanske det är dags att börja laga egen mat och göra matlådor till jobbet, det kan förbättra både din hälsa och ekonomi. Om du är missnöjd med ditt sociala liv kanske du ska försöka ha mer kontakt med dina vänner, träffa din familj oftare eller skriva upp dig på en kvällskurs i något du är intresserad av.

Hur skulle ditt liv se ut om du agerade annorlunda?

Fundera över vilka områden i ditt liv du är mest missnöjd över, kanske det bara är ett eller två områden, eller kanske du känner som George att allt i ditt liv är fel. Därefter kan du reflektera över hur ditt liv skulle se ut om du hade agerat radikalt annorlunda, och till sist börjar du agera tvärtemot hur du har gjort tidigare. Du behöver inte kasta dig huvudstupa in i varje utmaning utan att skaffa mer information eller planera lite, men fundera inte heller för mycket, de flesta går genom halva livet och tänker ”tänk om?”, bli inte en av dom! Om du måste göra något radikalt för att vända ditt liv nu och för att komma ut ur din bekvämlighetszon kan det vara värt att bara göra det.

Sluta grubbla, förändra det du behöver och bli ditt bästa jag!