Vad skulle hända om en man fick kontakt med sin mest primala natur och började leva ut den i en modern kontext?

Filmen Wolf från 1994 med Jach Nickolson i huvudrollen, är ingen typisk skräckis. Det är enligt mig en extremt underskattad film som mycket väl kan ses som en analogi över en mans förvandling från en Niceguy till en alfa, fast med övernaturliga inslag.

En typisk Niceguy

Huvudkaraktären Will, mästerligt spelad av Jack Nicholson, är urtypen för vad vi kallar en Niceguy.

Han jobbar på ett bokförlag sedan länge, där han är en stor tillgång fast han aldrig blir befodrad. Men han är nöjd så länge han får behålla jobbet.

Han har ett vardagligt men opassionerat förhållande med sin fru som verkar uttråkad, och liksom hans chef och kollegor saknar hon respekt för honom.

Mötet med en mystisk varg

En dag när han är ute och åker med bilen råkar han köra på något. När han går ut för att titta ser han något som liknar en varg framför bilen.

Plötsligt slänger sig besten fram och biter honom i handen, innan den springer in i skogen och tittar på honom med glödande ögon.

Will flyr vättskrämd iväg med bilen och går till läkaren dagen därpå för att se över såret, ovetandes om hans kommande förvandling.

En varg på kontoret och i sängkammaren

Kort efter mötet med vargen börjar Will utöver förhöjda fysiska egenskaper som superluktsinne och bättre syn, uppvisa egenskaper som utmärker en typisk alfa.

Han får reda på att hans chef planerar att degradera honom för att istället befodra hans kollega Stewart (spelad av James Spader känd från Blacklist).

Han får reda på att Stewart som utgett sig för att vara hans vän, inte bara förrått honom på jobbet för att bli befodrad, men han har även ett hemligt förhållande med Wills fru.

Vargens hämnd är ljuv

Istället för att bryta ihop i sorg, som den gamle Will sannolikt hade gjort, verkställer han istället en vågad plan för att slå ut sin kollega på jobbet och ta sig till företagets topp.

Utöver detta lämnar han sin fru utan att blinka och inleder en passionerad relation med sin chefs betydligt yngre dotter (spelad av den då sexiga Michelle Pfeiffer).

Hur han gör allt detta är en bra fallstudie över alfabeteende och enligt mig den största behållningen av filmen, jag avslöjar inte mer om det här.

Vargen fanns redan inom honom

Den sista intressanta delen av filmen jag vill ta upp, är när Will letar reda på en expert om hur man kan bli besatt av en varg. Han hittar en väldigt gammal forskare med stor insikt i Wills situation.

Efter att ha talat med Will en stund ser forskaren på honom och förklarar att vargens krafter inte hade kunnat överföras till honom om han inte redan hade haft något varglikt i sig.

Jag säger inget mer om handlingen, men jag kan starkt rekommendera denna film till våra läsare. Effekterna i filmen har inte åldrats väl, men det är en fantastisk skådespelarensemble och en mycket intressant berättelse.

Hur kan vi få kontakt med vårt inre vilddjur?

Tyvärr existerar det sannolikt inga magiska vargar som kan överföra sina superkrafter till oss, men en film som denna inspirerar i alla fall mig till att vilja få kontakt med min inre alfa.

Ett enkelt råd vi kan ge, som har sagts tidigare av många alfamän och förebilder för maskulint:

”Om du vill bli ett vilddjur måste du äta, träna, knulla och leva som ett vilddjur”

Avslutningsvis en passande låt: