Jag har lyssnat på The Obstacle Is The Way, av Ryan Holiday, från Audible.

Ryan Holiday är en rätt ung man (född 1987) som i dag är bland de mest kända namnen när det gäller praktiserandet av stoicism. För den som inte vet vad stoicism är – läs på Wikipedia. Här finns mycket viktigt och givande att lära, speciellt för oss män.

Ryan Holiday – livet på en räkmacka

Denna bok publicerades när han var 27 år gammal, och då hade han redan gett ut en bok. Vidare har han haft Robert Greene (författare till The 48 Laws Of Power) som mentor, och har tagits under vingarna av självförbättringsgurun Tim Ferriss.

Dessförinnan skrev Holiday för stora publikationer som Forbes, och verkar rent allmänt ha haft flyt här i livet. När han då skriver en bok om hur man växer av sina motgångar blir det en ofrivillig ironi. Här har vi en kille som i skrivande stund är 30 år, och som har nått stor framgång både före och efter sin bok.

Äkthet är något jag personligen är besatt av, och när det gäller Holidays trovärdighet finns en del i övrigt att önska med tanke på ovan. Personligen störs jag av att han inte har brottats med björnar, förlorat släkt och vänner, varit i krig med mera. Vad finns det annars för motgångar han kan ha upplevt, förutom att ha droppat ut från skolan för tidigt? Något annat som störde mig innan jag läste boken är att Holiday är ung, och har en pojkaktig röst (det är han själv som läser boken). Men fördomarna till trots, jag lyssnade på boken – det är trots allt flera stora namn som har gått i god för Holiday, Tim Ferriss inte minst.

Edison en klar favorit

Så, till boken. Den handlar om hur man kan växa av sina motgångar, och att det är främst i inställningen till utmaningarna hemligheten ligger – liksom i att aldrig någonsin ge upp. Utöver metoder och tankar kring motgångar är boken baserad på diverse kända personer, amerikanska presidenter med flera, och hur de har agerat stoiskt i olika svåra situationer. Min personliga favorit är glödlampe-skaparen Edison, som visade prov på verkligt stoiskt agerande när hans fabrik brann ner. ”Bring your friends, for they will never see a fire like this again” sa en upprymd och glad Edison. I detta kapital pratas om acceptans, och något annat än att acceptera kunde han inte göra, när den dåligt försäkrade och övertända fabriken brann ner.

Ryan Holiday lyckas faktiskt få ihop en bra bok, som är rätt kompakt och inte snöar in på detaljer (uppskattas). Att han bygger på anekdoter om andra personer löser problemet med hans ungdom/förmodat bristande livserfarenhet, och han briljerar som en god historieberättare. The Obstacle Is The Way är en inspirerande bok som påminner om att möta utmaningar med värdighet och kraft/aggression, och att det alltid är ett val vilken inställning vi har inför svåra och svårare stunder i livet.