Dagens idealbild av män får de flesta av oss genom filmer och tv-serier. Och de lämnar ofta mycket att önska i jämförelse med tidigare generationer av män vi sett upp till. Här går jag igenom några av Hollywoods stereotyper, deras brister och positiva alternativ

Historieberättande och underhållning har använts i tusentals år för att forma kommande generationers syn på världen, deras historia och den gemensamma kulturen. Från våra tidigaste förfäder som lämnade historier i form av hällristningar, till berättelser kring brasan, till romarriket och Colosseum, till teatern. Idag får vi främst våra berättelser från tv och Hollywood. Många ser bara filmer och tv-serier som oskyldig underhållning utan något större inflytande på samhället i övrigt. Men idag har flera generationer av män spenderat mer tid framför tvn än med sina egna föräldrar och lärare, och väldigt få män läser böcker i någon större utsträckning. Då är följdfrågan, vilka sorters män får vi lära oss om genom dagens berättelser i våra skärmar?

Måste män välja mellan att vara en misslyckad mansgris eller välutbildad tönt?

I filmer och tv-serier från det feministiska Hollywood presenteras vi ofta med extrema och överdrivna stereotyper av män. Den korkade mansgrisen som bara bryr sig om fotboll och öl, som Al Bundy eller Homer Simpson. Eller den intellektuella tönten som är svag och feminin som karaktärerna i Big bang Theory eller Frasier. De få manliga filmkaraktärer som presenteras som både intelligenta och någorlunda manliga är oftast liberala rättvisekrigare som kämpar för ”minoriteter” eller kvinnors rättigheter. Om en manlig karaktär är både intelligent och maskulin (utan att vara löjlig) är han troligtvis en massmördare som Hannibal Lecter eller en förhärdad brottsling som Tony Montana.

Varför onda filmkaraktärer är mer intressanta för de flesta män

Vad jag misstänker är en omedveten effekt av detta, är att allt fler män börjar idealisera många av filmvärldens ”skurkar”. Eftersom de är de enda filmkaraktärer som ofta representerar manlighet och som har tillåtelse att gå utanför åsiktskorridoren. Ett exempel är Patrick Bateman från American Psycho, meningen med denna film är att man ska känna förakt för huvudkaraktären som mördar och torterar oskyldiga kvinnor. Men många män tilltalades samtidigt av Batemans estetik och elitistiska livsstil, med hård träning, god smak, snygga kläder och förmåga att attrahera kvinnor.

Några andra bra exempel är Rhas al ghul från Nolans Batman, Tyler Durden från Fight Club och Walter White från Breaking Bad. Dessa onda typer har blivit ikoner för många män vars image de ofta försöker emulera (minus deras mordiska tendenser). Denna trend har blivit så tydlig att Hollywood till och med lanserat en serie om en ”god seriemördare” som heter Dexter, som jag personligen tycker är rätt löjlig.

Du måste inte sluta se på film, men var mer kritisk

Om du idag spenderar mer tid med att se på film än personlig utveckling eller tid med familjen, rekommenderar jag att du kraftigt begränsar tiden framför skärmen. Men om du har god kontroll över alla viktiga områden i ditt liv, skadar det inte att se en film eller tv-serie ibland. Men om du gör det, försök att se på detta med kritiska ögon. Och inse att all underhållning är färgad av skaparnas åsikter och oftast innehåller en dold agenda.

Verkligheten VS Hollywood:

Nej du behöver inte välja mellan att vara en lönnfet slusk som ser på fotboll och säljer damskor. Eller att vara en välutbildad fysiker som lever för serietidningar och inte vågar prata med kvinnor. Du kan vara en traditionellt maskulin man som både är välutbildad, vältränad och är bra med kvinnor.

Du behöver inte vara en förtryckt minoritet, homosexuell eller bekämpa nazister från yttre rymden för att vara en kapabel ledare eller en stark man.

Du kan vara maskulin och kultiverad, med god smak i kläder, musik och kvinnor. Utan att vara smyghomosexuell, ha en affär med din sekreterare, vilja förinta planeten eller äta människor med ett glas kyld chianti till.

Vid det osannolika scenariot att utomjordingar attackerar, att ett zombievirus bryter ut eller att världen blir förslavad av robotar. Kommer det inte vara kvinnliga fotomodeller i yogabyxor som försöker rädda världen. Det kommer sannolikt vara traditionellt maskulina män som tycker om vapen, som är patrioter och som vill försvara sina kvinnor och sitt hemland – med andra ord exakt den typ av män Hollywood vill utmåla som skurkar.

Några filmer och serier som är positiva undantag

För att vara rättvis ska jag säga att det finns flera undantag i filmvärlden, även om de varit få på senare år. Filmer och några tv-serier från Hollywood som ger en mer positiv bild av manliga dygder eller som åtminstone inbjuder till eftertanke:

Filmen ”Fight Club” (läs Fight Club – ett manligt manifest). Filmen 300, om de tappra spartanerna och slaget vid Thermopyle, inte historisk korrekt (den är baserad på en serietidning) men manlig i varenda filmruta. Sagan om ringen trilogin (se den bara!), skippa Hobbit-filmerna. Braveheart (om denna film inte ger dig gåshud har du troligtvis redan genomgått ett könsbyte). Beowulf (animerad men väldigt trogen den urspungliga berättelsen, fylld av heroism, germansk mytologi och manlighet). Jag kan även rekommendera sci-fi serien ”Counterparts” som jag ämnar recensera här på Maskulint inom en snar framtid.

Läs böcker, lär dig din historia och besök alternativa medier

Få av oss kan nämna namnen på några nutida, verkliga förebilder. Män som dött i strid för sitt hemland, män som blivit fängslade i sin kamp för sina åsikter, eller revolutionerande uppfinnare. Istället hyllar vi sportstjärnor, sångare och skådespelare. Enda sättet att lära dig om din egen historia och män vars namn är värda att minnas, är att läsa böcker (börja med vår läslista). Besök gärna även alternativa medier som vår sida, för att få en mer balanserad bild av historien och vår nutid, dessa ska givetvis också läsas med kritiska ögon. Vi kommer även följa upp i framtiden med en rekommenderad filmlista för manliga män.