Har du läst boken Omgiven av idioter? Det är en av de mest kända och populära svenska böckerna inom personlig utveckling som kommit på senare år. Läs här om du vill se min recension.

Omgiven av idioter – ett undantag

Det finns en anledning till att vi på Maskulint mest tipsar om utländska böcker – det svenska utbudet är nämligen inte speciellt intressant. Framförallt råder det akut brist på inhemsk personlig utveckling-litteratur som inte har inslag av new age och/eller är riktad specifikt mot kvinnor. Omgiven av idioter är dock ett undantag, och du kan få nytta av den i ditt vardagsliv.

Kort beskrivning av boken

Jag ska inte bli långrandig. Omgiven av idioter är baserad på Jungs idéer, precis som flera andra system som beskriver personlighetstyper. Den här modellen delar in personer i fyra färger: röd som i dominans, gul som i socialt, grönt som i lugn och ro, blått som i ordning och reda. Det är en väldigt förenklad indelning som inte alltid träffar rätt, men det är också styrkan med modellen.

Så kan du använda färgerna

Det är ganska lätt att avgöra vilken färg som är dominant hos en person. Det är också det enda du ska bry dig om i princip. En röd person säger vad han tycker och är otålig, en gul pratar mycket och är en charmig typ, en grön vill att alla ska vara sams och har koll på alla, och en blå har detaljkoll och är strukturerad. Sedan finns det baksidor med alla typerna, så klart. Det du kan fokusera på är som sagt att identifiera typen rätt snabbt. Därefter kan du visa olika sidor av dig själv, beroende på den andra personen. Så förstår ni varandra bättre, och kommer bättre överens.

Så använder jag färgerna

Jag rekommenderar att läsa på om färgerna, och allra helst läs boken. Därefter kan du få stor nytta. När jag träffar en kund som vill att mötet ska komma till det väsentliga direkt, då vet jag att det är en röd person jag har att göra med. Då är jag mer rättfram och burdus, kanske rentav utmanande. Jag håller mig kort och backar inte. Detta gör den andra personen trygg. Med en gul person ser jag till att ta mig tid att lyssna och fråga om de olika anekdoterna han drar från semestern, renoveringen av sommarstugan eller vad det nu kan vara.

Den gröna möter jag med omtanke och berömmer de små gesterna, kollen på att det är slut på kaffe exempelvis, och är noga med att undvika press. Den blå ser jag till att visa att jag minsann har detaljkoll på allt ifrån tider till exakta namn på dokumenten i datorn. Resultatet är att dessa typer känner sig förstådda.

Du kan lära dig om dig själv

Själv var jag motsträvig när jag blev kallad blå av en person. Någon ”detaljnisse” är jag då rakt inte, tänkte jag. Men det viktiga är faktiskt inte vad jag själv upplever, utan hur andra ser mig. Detta kan användas till ens fördel. När jag vet att andra uppfattar mig som ett stenansikte som är till synes känslokall, då kan jag anstränga mig lite för att tona ner dessa sidor vid behov. Faktum är att jag är ganska mycket blå, men inte helt. Det finns en stark röd sida i mig, som gör att detaljfokusen minskas till fördel för viss hetlevrad otålighet.