I filmen Joker får vi se de skrämmande effekterna av manligt utanförskap. Filmen är ett mörkt drama med oväntat lite action, med en Joaquin Phoenix som är fullständigt lysande i huvudrollen. Trots höga förväntningar tycker jag att filmen håller. Ur ett manligt perspektiv är den här filmen väldigt intressant.

Ett varnande exempel

Jag väljer att inte gå in på politiska tolkningar, som dock är oundvikliga om du ser denna film. Oavsett vilken politisk ideologi du föredrar, finns här något för alla. Filmen är en given källa till diskussion. En del, för vissa, självklara tolkningar utelämnas därför. Om filmen endast kan ses med ett politiskt filter? Avgör själv. För mig är den som mest intressant ur ett manligt perspektiv.

Den här filmen är nämligen ett varnande exempel. En man utan manlig förebild, utan mål, utan manliga vänner och som inte kan vara sig själv och berätta om sina behov öppet, han kommer att må dåligt. Artur Fleck (som Joker heter) lyckas inte uppfylla någon av de manliga dygderna. Han är helt enkelt misslyckad som man, och den värld han lever i erbjuder ingen hjälp.

Joker – en niceguy

På ett effektivt sätt skapas en bild av en man som växt upp utan far, som inte lyckas med sin karriär och som känner sig bortglömd av samhället. Han blir hunsad med på både det ena och det andra sättet, men agerar inte på sin rättfärdigade ilska förrän det går för långt.

För den som läst No More Mr Niceguy känns detta beteende igen. ”Bottling up” kallas det när en person inte agerar ut sina känslor, och låter dem växa tills situationen blir ohållbar. Tunnelbanescenen får symbolisera detta.

Joker – en incel

I en två timmar lång film hinns inte karaktärer utvecklas på samma sätt som i en serie. Det står ändå rätt klart att Joker endast är framgångsrik med kvinnor i fantasin. Grannkvinnan, en ensamstående mor, blir mest skrämd när han slutligen försöker ta kontakt.

incels varit mycket på tapeten senaste åren blir det inte långsökt att applicera detta på denna ensamma man, trots att han aldrig ger uttryck för något kvinnohat så som de incels massmedia skriver om. Ensamheten i hans liv verkar inte heller bero helt och hållet på kvinnor, men helt klart är att han är ensam och längtar efter kvinnligt sällskap.

Jokern – en lone shooter

Ensamskyttarna är betydligt mer frekventa i USA än i andra länder. Vad det beror på kan man fundera på. Vad jag läst mig till i flertalet artiklar och i forskning jag tagit del av, handlar det rätt ofta om självmord i kombination med hämnd när dessa män slår till. Joker försöker i en scen ta sitt liv genom att stänga in sig i ett kylskåp, något som jag menar ger stöd för denna tes.

Det ska tilläggas att Joker har en tragisk barndom och ett problematisk förflutet, vilket naturligtvis påverkar saker och ting.

Vi vill hjälpa män som Arthur Fleck

Alla män behöver jobba med sin manlighet. De behöver manliga förebilder, en manlig gemenskap, ett syfte (vilket Joker iofs har i sin vilja att bli stand up-komiker) och en målsättning. De behöver jobba med sig själva, växa och få uttrycka sina innersta önskningar. Vad som händer annars? Ja, se vad som händer med Joker.

Vårt syfte med Maskulint.se är just att hjälpa män som Joker. Vi vill erbjuda inspiration och råd för att män ska kunna bli bättre män. Vi hånar och förlöjligar inte incels, utan sträcker ut en broderlig hand och hoppas att det vi presenterar här på hemsidan ska leda till något bra.

Läs även:
No More Mr Niceguy
Jack Donovan och de fyra manliga dygderna
Skapa ett gäng
Självmord bland män
Maskulints tre pelare