Kultur och nöje

Nominera en film till Keith Michaels-testet

Är du trött på filmer som handlar om hur små nätta kvinnor räddar världen från terrorister och utomjordingar i spandexbyxor? Önskar du att det fanns en lista över undantag i filmvärlden som skildrar män och kvinnor i deras naturliga roller? Nu har du din chans att nominera en film till det nya Keith Michaels-testet

Filmer är idag den viktigaste förmedlaren av vår kulturella berättelse, och formar i mångt och mycket hur vi ser på omvärlden och oss själva. Läs mer om detta i min artikel ”Hollywoods stereotyper av män”. Vi på Maskulint vill därför lansera en ny märkning för att hjälpa män att välja filmer som inte försöker förvränga de naturliga rollerna mellan män och kvinnor. Men först lite om inspirationen till testet.

En feministtidning för flator används för att godkänna filmer

Om du brukar kolla filmtablåerna i någon svensk dagstidning eller på sidan tv.nu har du säkert sätt följande text ”Filmen har klarat Bechdel Wallace-testet”. Bara det faktum att filmer i Sverige och i några andra länder i Europa tydligen behöver klara ett politiskt test som redovisas i media, låter som ett påhitt från forna Sovjetunionen. Men bakgrunden till detta test är ännu mer otroligt än själva testet i sig självt.

Bechdel Wallace testet är hämtat från en serietidning på 80-talet som heter ”Dykes to watch out for” översättning ”Flator att se upp för”. Serien är skriven av Alison Bechdel och hon fick iden till testet från sin vännina Liz Wallace, därav namnet på testet. Testet som används i biografer samt i stora tidningar och webbsidor i Sverige kommer alltså från en feministtidning för flator…. låt det sjunka in.

Kriterierna för feministtestet och dess inflytande

Kriterierna för att leva upp till testet är väldigt enkelt, För att en film ska klara Bechdeltestet måste den uppfylla följande kriterier:

 • 1. Ha minst två (namngivna) kvinnliga rollfigurer.
 • 2. Dessa två ska prata med varandra.
 • 3. De måste prata om något som inte har med män att göra.

Under 2013 lanserade flera biografer i Sverige inom kedjan folkets hus en ”A-märkning” av filmer utifrån detta test, för att upplysa besökare om att filmen är godkänd av feminister. Testet har även inspirerat flera andra tester som används av journalister och författare i Sverige, dessa är:

 • Chavez-Perez-testet, ett mångfaldstest för representation av invandrare, initierad av den ”svenske” journalisten Inti Chavez Perez.
 • Finkbeinertestet, en checklista för att hjälpa journalister att undvika fördomar om kön i artiklar som handlar om kvinnor inom vetenskap.
 • Russotestet, för representationen av HBTQ-karaktärer.

Och nu har feministerna även inspirerat vår sida Maskulint till att lansera vårt eget filmtest.

Bakgrunden till Keith Michaels testet

En grå söndagskväll satt jag och åt middag med min flickvän. Vi letade efter en film vi båda kunde uppskatta, och valet föll på den romantiska komedin ”The Rewrite” för att handlingen lät underhållande och jag gillar Hugh Grant som skådespelare. Filmen handlar om en manusförfattare som i brist på jobb börjar arbeta som lärare i manusskrivande på en skola.

I den mest underhållande scenen i filmen hamnar vår protagonist i en diskussion med sina kollegor, där han avslöjar sitt sentiment för många moderna filmer, min översättning: ”Vet ni vad som skulle vara innovativt? En film utan en tjej som sparkar röv. Eller ännu bättre, en film där en tjej får en spark i sin röv”. Tack vare denna filmreplik får denna osjungna hjälte bära namnet för vårt test.

Keith Michaels-certifierad

Kriterier för Keith Michaels testet

Med inspiration från den alltjämt charmige kvinnokarlen Hugh Grants filmscen har vi kommit fram till följande kriterier för att klara vårt test.

 • 1. Precis som i verkligheten ska ingen manlig karaktär i filmen få stryk av en kvinna.
 • 2. Innehålla en maskulin man i huvudrollen utan att göra honom till åtlöje.

Några exempel på filmer som inte håller måttet och varför:

 • Samtliga Avengers filmer, eftersom de har kvinnliga karaktärer som kan spöa skiten ur vuxna män.
 • Filmer som ett päron till farsa eller serier som Våra värsta år där huvudpersonen är en karikatyr av en korkad mansgris.

Nominera en film till Keith Michaels testet och vinn ett pris

Nu ber vi våra Maskulint-läsare att komma med nomineringar som lever upp till Keith Michaels testet. De bidrag som håller måttet kommer att publiceras i en ny sektion på sidan ”Filmer för maskulina män”, och den som bidrar med det bästa förslaget kommer att få ett gratis ex av vår kommande bok. Lämna din nominering i kommentarsfältet, på vår FB-sida eller maila till oss på kontakt@maskulint.se. Den film eller filmer du nominerar ska innehålla titel och motivering till hur de uppfyller kriterierna för testet.

Tidigare artikel

Inomhuskatter och gifta män med barn

Nästa artikel

Vad mod är

Författaren

Ernst Robert Almgren

Ernst Robert Almgren

Ernst driver bloggen levafett.com där han skriver om LCHF och träning. Han har även en YouTube-kanal och skriver böcker. Robert har en lång bakgrund inom politik och föreningsliv som ungdomsledare och skribent.

3 Comments

 1. […] där män kan nominera filmer som inte för fram en anti-maskulin agenda, läs mer om Keith Michaels-testet. Vi har även startat initiativet Män mot jämställdhet. Vi har sedan dess fått in en uppsjö av […]

 2. […] Den här filmen finns på Netflix, och den kvalar definitivt in på Keith Michaels-testet. […]

 3. […] Det är tydligt att serieskaparen inte har velat plocka billiga poänger med alla eftergifter till politisk korrekthet som detta kräver, utan väljer att berätta en svulstig och smaskig berättelse om hämnd, ära och frihet. Värdig för nominering till tidigare instiftade Keith Michaels-priset. […]

Kommentera