Jordan B Peterson gör sig bättre i videoformat än i bokform. Det kan konstateras efter att hans bok ”12 Livsregler” eller ”12 Rules For Life” har lästs här på redaktionen.

Att Jordan Peterson har blivit ett stort fenomen på internet under de senaste åren, har nog inte undgått en enda av de män som är intresserade av personlig utveckling för män. Vi har publicerat två artiklar om denne kanadensiske professor tidigare: introduktion till Jordan B Peterson, och kritik av Jordan B Peterson. Vid det här laget har han pumpat ut hundratals ”prat” och föreläsningar, och oavsett vad man tycker har han ökat intresset för mansfrågor generellt.

12 Rules Of Life – generellt

Hur är då Peterson som författare? För mig är detta den första kontakten med hans bokskrivande. Han har fler böcker ute, men dessa kan jag inte uttala mig om. För den som har hört hans korrekta och detaljrika, accentuerade sätt att prata är det inte förvånande att den intellektuella nivån är hög. Här blandas vetenskaplig prosa med skämt, kristen mysticism och anekdoter från Petersons eget liv. Det är rikt, det är förvånansvärt svårgenomträngligt och det är samtidigt en ojämn nivå.

Den stora behållningen med 12 Livsregler

Den här boken är väldigt späckad. Den som läser den får lära sig massor om både det ena och det andra, bland annat om hur humrars neurologi fungerar och hur vi som människor kan dra nytta av detta. Jag skulle säga att just hummer-delen är den mest intressanta i denna bok. Peterson är skicklig på att använda symbolik, och det kommer flera exempel från bland annat Bibeln som gör så att läsaren förstår bättre. Det märks att karln är kristen, men han propagerar inte för den kristna tron – vilket vi tackar för.

Problemet med Jordan Petersons bok

Inledningsvis förklaras hur boken kom till, nämligen som en förlängning av en tråd på forumet Reddit. Peterson svarade där på frågor om vad som gör ett liv meningsfullt, och hans svar blev väldigt populära. Vad han har gjort är att ha tagit 12 av dessa svar och gjort dem till kapitel i en bok, där han fyllt på med längre förklaringar än på Reddit.

Problemet är att detta märks i boken. Peterson börjar med att svara på frågan, och svävar sedan ut i långa sidospår innan han kommer tillbaka och knyter ihop den berömda säcken. Jag kan nästan se hur han sitter där och skriver på måfå utifrån en grundfråga. Metoden är inte fel eller dålig, men det verkar som att den gode professorn inte lagt nödvändig tid på korrekturen. Flera sidospår från Bibeln hade med fördel kunnat strykas. Överlag borde boken ha varit mycket kortare. Kanske rentav på en nivå med en pocket som kan klaras av på en halvtimme-timme. Det formatet hade gått hem.

Sammanfattningsvis

12 Rules For Life är innehållsmässigt en bra bok, men den är på tok för lång och alla sidospåren gör att intresset tappas. Möjligen fungerar det bättre som ljudbok (jag läste pappersversionen). För dig som väljer din litteratur väl och har ont om tid: hoppa över denna bok, alternativt leta på tråden på Reddit. Eller ännu hellre: se på Petersons videos. Det är framför filmkameran denne passionerade man gör sig som bäst.

Läs även vår rekommenderade läslista och ”Fyra böcker alla män borde läsa”.