Kultur och nöje

Recension: The Professor In The Cage

Jag har lyssnat på boken The Professor In The Cage av Jonathan Gottschall. I den här boken får vi följa författaren, en engelsklärare, från en nybörjare inom MMA till att han går en fight. Hur det går? Det säger jag inte. Läs själv.

Varför slåss män?

Den stora behållningen ligger inte i att följa själva fighten, och den uppbyggnad som sker inför den. Snarare är det hur författaren väver in en diskussion om våld, hur våldsamma riter har varit viktiga för män genom alla tider, och varför män slåss kort och gott. Mycket intressant.

Dueller och skräckfilm

Det finns en del tråkiga passager, framförallt när författaren glider in i sin lärarroll för mycket. En del av det historiska, jämförelser med apor och liknande – det är relevant men rätt tråkigt. Men det finns en hel del diamanter också. Delen om kampsporter och religiös tro på mystiska ledare exempelvis, med kampen mellan MMA-amatör och en renlärig karateutövare som utsökt kulmen. Även delen om dueller och deras betydelse, om död före vanära. Också delen om skräckfilm och underhållningsvåld har flera goda poänger.

Mansbesten

Det bor en best i alla män. Till och med en engelsklärare. Läs denna utsökta bok och förstå varför. Stort plus för berättandet och språket – men vad hade man kunnat vänta sig av en lärare i språk?

Läs även:
Fight Club – ett manligt manifest

Tidigare artikel

Styrka - Den andra manliga dygden

Nästa artikel

Ära - den tredje manliga dygden

Författaren

Dan Forslund

Dan Forslund

Dan är en författare och coach med produktivitet och psykisk hälsa som fokus. Utöver produktion av böcker driver han en podd och håller workshops i produktivitet. Till vardags jobbar han som SEO-strateg och content writer.

Läs Dans texter om produktivitet och personlig utveckling på hans blogg: danforslund.se

1 Comment

  1. […] även Dan Forslunds recension av den utmärkta boken ”The professor in the Cage” som är av intresse både för noviser och de mer […]

Kommentera