”Sapiens – en kort historik över mänskligheten” är en imponerande bok som tar oss från jägare-/samlare-tiden, fram till nutid och in i framtiden. Den målar bilden av en art som har utvecklats otroligt på relativt kort tid, men samtidigt har orsakat väldigt mycket skada för sig själv och andra. Rekommenderad läsning.

När jag skriver bokrecensioner är syftet alltid att sammanfatta för att läsaren ska kunna avgöra om boken är av intresse, och således är denna text ingen vetenskaplig avhandling med syfte att kommentera allt författaren tar med i boken. Jag lyfter här fram de delar som jag ansåg speciellt intressanta.

Myternas kraft – centralt i Sapiens

Det har funnits flera människoarter utöver homo sapiens, men alla andra är borta. Det finns fler teorier hur det gick till, där den mest ”rumsrena” varit att vi helt enkelt slog ihjäl övriga arter. Den mindre rumsrena är att vi idag skiljer oss åt, och är olika genetiska blandningar beroende på var i världen vi kommer från. Detta förklaras i boken.

Ingen annan art har varit så framgångsrik som vår, och förklaringen är i boken den kognitiva revolutionen. Denna bygger på vårt överlägsna sätt att kommunicera, och att vi opererar kring gemensamma myter som exempelvis religiösa myter, myten om allas lika värde och andra gemensamma överenskommelser. Dessa har gjort att vi kunnat växa till större grupper och samhällen, trots en begränsning på att vi kan förhålla oss till max 150 personer var.

Lycka och olycka

Det framgår tydligt hur det mestadels var en dålig affär för jägare/samlare att slå sig ner och bli jordbrukare. Inte nog med att vi fick sämre hälsa, mindre hjärnor och blev sjukare – vi mådde sämre och slogs mer om territorier (troligen). Paleo-livsstilen bygger på detta, och den som redan var inne på detta spår kommer att få ytterligare vatten på sin kvarn av Sapiens.

Boken tar även upp den romantiska myten om den ädle vilden, något som är lätt att halka in på som ett motstånd mot konsumtionssamhälle och anti-imperialistiska idéer. Men dåtidens människor var inte ädlare än vi. De roffade också åt sig, dödade och våldtog. För att komplicera det hela ytterligare visas de fördelar som såväl imperialism som kapitalism fört med sig. Det bjuds helt enkelt på tuggmotstånd.

Detta tar boken också upp

Det jag gillar med Sapiens är berättarglädjen. Historia blandas med biologiska förklaringar, filosofi och allmänvetenskap. Få böcker lyckas blanda infallsvinklarna på detta sätt, utan att röra till det och bli ointressant. Jag ska erkänna att vissa delar fick mig att ”skumma”, som till exempel övertydliga exempel kring ekonomins historia.

Desto intressantare var det att ta del av förklaringar om hur bankväsendet växte fram, framförallt då författarens inledande beskrivningar om pengar som en illusion samtidigt fanns i bakhuvudet. Detta är en intressant bok för de flesta, skulle jag tro. Ack, om jag hade fått denna att läsa på historielektionerna när det begav sig…