Boken ”The way of the superior man” av David Deida har lyckats bli en kultklassiker inom såväl personlig utveckling för män som inom New age. För många framstår den som för esoterisk, men för män med ett öppet sinne kan den förändra livet.

För oss på Maskulint är denna bok en väldigt blandad påse, med otroligt viktiga insikter om syftet med att vara en man och att relatera till kvinnor. Samtidigt som den innehåller mycket nyandligt flum, pretentiöst språk och sliskig prosa.När jag första gången hörde namnet på denna bok, förväntade jag mig att det skulle vara en elitistisk manual för att uppnå Nietzsches ideal av övermannen.

Men när jag väl införskaffat den och började läsa inledningen var det som att gå på bio och förvänta sig en renodlad actionfilm, och istället mötas av ett existentiellt drama med några riktigt korta intensiva krigsscener och oförglömliga livsvisdomar som lämnade minnen för livet.

Efter den mesiga inledningen börjar resan av insikter

Författaren inleder med att nästan be om ursäkt för det kontroversiella innehållet och försöker intyga läsaren om att hans läror kan användas av såväl män som kvinnor, homosexuella och heterosexuella och så vidare. Redan här kände jag för att sluta läsa, men jag hade trots allt betalat för boken, så jag kämpade mig vidare, vilket jag är väldigt tacksam för idag.

Språket är ofta poetiskt, och författaren använder sig mycket av metaforer och liknelser. Istället för att prata om manlighet och kvinnlighet, handlar det istället om manliga och kvinnliga ”energier”. Men om man accepterar detta som en metafor och fokuserar på budskapet, befinner man sig inom kort i en berg och dalbana av aha-upplevelser. När det kommer till att förklara vanliga missförstånd mellan män och kvinnor och vår syn på världen, är dessa liknelser faktiskt hjälpsamma.

De viktigaste lärdomarna

Boken innehåller åtta delar, men två av dem handlar mest om yoga och olika kroppsövningar som har med andlighet att göra, vilket inte är av intresse för mig och förmodligen inte heller för de flesta av våra läsare. Så de viktigaste lärdomarna från boken delar jag här in i fyra delar för enkelhetens skull, dessa är;

Mannens väg:

Denna del handlar mest om att vara din egen man ”lev som att din fader är död”. Detta handlar mest om att frigöra dig helt från vad dina föräldrar lärt dig för att kunna se på dessa lärdomar objektivt och själv välja vad du vill ska vara en del av din identitet. Deidas kanske viktigaste budskap i boken är att män måste finna sin livsuppgift, sin gåva till världen. När dom funnit den måste dom sätta sitt uppdrag först, framförallt före sin kvinna.

Likt Jack Donovan råder han män att söka styrka och råd från andra män när de känner sig svaga, istället för att uppvisa svaghet inför sina kvinnor. Använd inte dina vardagliga plikter eller krav från familjen för att inte leva fullt ut som en man.

Manlig och kvinnlig polaritet:

Denna del handlar om att förstå samspelet mellan manliga och kvinnliga energier, inte bara i ett förhållande men på ett metafysiskt plan, i världen och i dig själv. Det viktigaste budskapet här är att acceptera den kvinnliga energin och inte önska att kvinnor vore ”lättare”. Relationen med kvinnor är en utmaning eftersom deras uppgift är att pröva dig och i förlängningen hjälpa dig att växa.

Ett exempel på detta är hur kvinnor är inkonsekventa i diskussioner och förefaller att ljuga. Deida menar att kvinnor inte ljuger så mycket som att deras sanning förändras beroende på vad dom känner för stunden. Din uppgift som man är att hjälpa henne kontrollera sina känslor och vägleda henne med din manliga rationella inställning. Om du böjer dig för henne kommer hon uppfatta dig som svag, och du kommer att börja förakta henne.

Hantera kvinnor:

För att hantera kvinnor i ditt liv måste du förstå att kvinnor sällan säger vad dom egentligen vill, det är en del av deras ”kvinnliga mystik”. Kvinnor vill bli tämjda och vägledda av starka män. Deras mål i livet är inte att ”bli vinnare” de vill attrahera och bli knullade av vinnaren. Deida menar att kvinnor absolut är förmögna till att fatta egna beslut i ett förhållande, men dom vill inte behöva göra det.

Män drömmer oftast om att ge sig ut på äventyr och erövra världen, kvinnor vill vara en del av det äventyret. Kvinnor vill inte bli placerade på en piedestal av män som är ”tacksamma för att ha dem”, hon vill vara en konkubin till en man som sätter sina egna mål först.

Din mörka sida och sexuella energi:

Som man har du alltid en inre drift du måste hålla i schack, en drift att vilja ha sex med många kvinnor, att vara fri och upptäcka med mera. Hennes inre drift är att ”fånga” en stark man och fjättra honom till sig och ert hem. Det är denna dragkamp eller lek som är ”kärlek”. En konstant dragkamp er emellan som gör att ni båda växer ifall ni spelar era respektive roller. Men om du ger upp dragkampen blir du som en kastrerad häst, den kan bära henne dit hon vill, men färden blir inte särskilt spännande.

Kvinnor vill innerst ha en man som är en tålmodig varg, som är kapabel att vara en gentleman, men redo att släppa lös sitt inre vilddjur när hon behöver bli skyddad, eller när ni ska älska. Som man måste du omfamna och kontrollera ditt inre monster, din inre mördare.

Penetrera världen och skapa din egen

Nu kommer vi tillbaka till den poetiska delen av Deida, men detta är en av de bättre poetiska delarna. Hans budskap till män är att kvinnan representerar moder jord och du representerar den stormande himmelsguden. Din uppgift är att penetrera, befrukta och tämja den vilja naturen som är hennes sköte, och i ert samspel skapar ni nytt liv och nya världar.

Kräv din manliga födslorätt, hitta ditt uppdrag och när du hittar en värdig kvinna (eller flera) kan hon få följa med dig på vägen till storhet och ära.