När du lär dig verkligheten om sexuell dynamik förändras inte bara synen på ditt eget liv och relationer. Gamla filmer och sånger du brukade gilla får en helt ny innebörd

När du börjar förstå sexuell dynamik börjar du förstå interaktioner mellan män och kvinnor på ett helt nytt plan. Men även din världsbild påverkas ofta, vad gäller din syn på religion, politik och ekonomi. En av de tydligaste tecknen på detta är hur du börjar se på filmer och musik genom en ny lins.

Jag kommer här ge några talande exempel från olika decennier och kategorier bara för att illustrera vad jag talar om.

Jag önskar jag hade Jessies tjej – sången om en beta

Låten ”Jessies girl” av Rick Springfield kom ut 1981, samma år jag föddes. Men eftersom min far spelade den för mig som liten i bilen minns jag den väl. Nyligen när den dök upp som rekommendation på Spotify tog jag mig en tripp ”down memory lane” och lyssnade.

Idag förstår jag att låten hamnar om en Niceguy som är avundsjuk på sin kompis som är med en kvinna han själv skulle vilja ha. Här är ett litet utdrag från låten:

I play along with the charade
There doesn’t seem to be a reason to change
You know, I feel so dirty when they start talking cute
I wanna tell her that I love her
But the point is probably moot
’Cause she’s watching him with those eyes
And she’s loving him with that body, I just know it
And he’s holding her in his arms late, late at night

You know
I wish that I had Jessie’s girl….

Protagonisten i sången, mest sannolikt baserad på sångaren själv lider av två saker. Den första är Oneitis, som vi skrivit om här, det vill säga han har ”fastnat” för en kvinna. För det andra går han runt och trånar efter henne, istället för att skaffa sig en egen bättre kvinna.

Båda dessa uppgifter tyder klart och tydligt på att det handlar om en oerfaren man.

Kära framtida man – sökandet efter en försörjare

En mörk höstkväll på gymmet för något år sedan, när jag hade glömt mitt headset blev mina öron våldtagna av en mängd populärkulturella skräplåtar. Men en av dom fastnade på minnet på grund av dess extremt övertydliga budskap. Låten ”Dear future husband” av Meghan Trainor”.

Låten handlar om en ”modern flicka” som vill upplysa framtida potentiella män om vad hon kräver för att bli hennes make. Bland annat kan hon gärna hjälpa till att handla nån gång ibland, men hon kan inte och tänker inte laga nån mat, för ”hon har minsann också ett jobb”. Ett litet utdrag;

After every fight
Just apologize
And maybe then I’ll let you try and rock my body right
Even if I was wrong
You know I’m never wrong
Why disagree?
Why, why disagree?
You gotta know how to treat me like a lady
Even when I’m acting crazy
Tell me everything’s alright

Några andra ord från denna förtjusande dam förmedlar att hon vill ha en dyr ring, välja sida i sängen, få blommor och höra att hon är vacker varje dag, då kanske du får en puss tillbaka. Men förvänta dig inget sex för hon är en ”classy girl”. Denna låt är uppenbart riktad till en försörjare, läs mer om detta i ”se upp för kvinnors sexuella strategier”.

Spring Forrest spring – du är kär i en mentalt skadad kvinna

Filmen Forrest Gump med Tom Hanks i huvudrollen är en klassiker som kom ut 1994. Jag tyckte det var en fantastisk film när jag var tolv år gammal. Idag ser jag den som ett vidrigt exempel på hur en skadad och otroligt promiskuös utnyttjar en förståndshandikappad man. Det värsta är att filmen vann en massa Oscars och har prisats för sitt romantiska tema.

De få som inte sett denna film kan säkert hitta en sammanfattning av handlingen på nätet. Men vad jag (och de flesta) missade när de såg denna film, var det extrema exemplet på alpha seed beta need. Forrest och Jenny växer upp tillsammans och Forrest trånar efter henne från första dagen.

Under filmens gång lyckas Forrest (trots sitt mentala handikapp) bli krigshjälte, pingismästare, storföretagare, bli rikskändis genom att springa genom USA, för att nämna några exempel. Hans drömtjej däremot lever hela sitt liv genom att rida karusellen och ligger med ett imponerande antal män (förutom Forrest).

När hon börjar bli gammal och sjuk av allt sitt pippande, återvänder hon till Forrest som hon avfärdat varenda gång trots alla hans bragder. Hon ligger med honom en gång och blir gravid, därefter lämnar hon honom igen. När hon får veta att hon är döende lämnar hon över sin son till honom och de gifter sig innan hon dör.

Har du några egna exempel på filmer eller låtar?

Om du som läsare har några egna exempel på filmer och låtar som du ser på att annat sätt sedan du fått en större insikt om relationer mellan män och kvinnor, berätta gärna här på sidan eller på vår Twittersida.