Eftersom det, av olika anledningar, inte är lämpligt att springa omkring med svärd och härja på stan, får du finna andra vägar att få utlopp för den inre krigaren. Ett av de bättre substituten är TV-spel/datorspel, och vad passar bättre än att välja ett där du får kriga och härja? Det kanske låter som en bortförklaring att säga till sambon att du gör det för din maskulina identitet, men helt osant är det inte…

Ledde Diablo II-sällskap

Personligen har jag lagt många timmar, dagar, år, på Diablo-serien. Från det första mardrömslika spelet Diablo, via den otroligt populära (och genomarbetade) och långlivade uppföljaren Diablo II (med expansionen Lord Of Destruction) – jag ledde till och med ett europeiskt Diablo II-sällskap under en tid – till Diablo III som kom för några år sedan.

Trogen uppföljare

Diablo-spelen kallas för action RPG, vilket innebär att handlingen/dialogen är ok men inte mer, och att fokus ligger på att kötta ihjäl monster i stora mängder, med svärd, pilbågar, magi, sparkar och allt du kan tänka dig. Det är ingen skillnad i Diablo III. Överlag är det här spelet väldigt troget sina uppföljare, och den speciella skräck-atmosfären är närvarande. Jag skulle säga att tillverkaren Blizzard faktiskt har lyckats göra Diablo III både mörkare och mer klaustrofobiskt än Diablo II, men inte lika läskigt som det första.

Är det lika bra som Diablo II – mästerverket? Nej. Men det är ändå ett av de bästa spelen i genren någonsin.

Jakten är behållningen

Precis som föregångarna ligger mycket fokus på att hitta rätt utrustning, vilket kan vara tröttsamt ibland. Samtidigt är jakten på utrustning själva behållningen. Känslan när alla items i ens rustning är Ancient Legendary är skön. Då återstår bara att allt ska bli Primal Ancient Legendary…

Älskar ondskefulla magiker

Du kan i dag spela som elemantmagiker, barbar, munk (shaolin typ), häxdoktor, korsriddare, demonjägare (bågskytt/ninja typ) och nekromantiker. Själv älskar jag ondskefulla magiker och har därför uteslutande spelat häxdoktor och nekromantiker. Medan de förstnämnda skickar ut förgiftade insektssvärmar och giftmoln, är den andre mer av en hybridkaraktär. Du kan skicka spells och använda lik som bomber, frammana en armé av odöda samt gå i närstrid med lie. Munken är förresten rätt kul med sina sparkar, och barbaren är naturligtvis enastående där han springer fram och krossar allt med brutala vrål.

Diablo III är väldigt kul ihop med andra spelare. Komplettera varandra med en magiker och en närstridskaraktär, och räkna med en helkväll.

Bra end game

Något de har gjort bättre i Diablo III jämfört med tidigare spel är att skapa ett bra ”end game”, det vill säga att det ska vara värt att spela spelet även när storyn är klarad. Det finns gott om spellägen att testa, och skatter att jaga.

När passar Diablo III dig?

* Om du gillar action
* Om du tycker om att dräpa stora horder med monster
* Om du vill ha ett spel där du inte måste spela i flera timmar åt gången
* Om du gillar mörk atmosfär och skräckig stämning
* Om du gillar tredjepersons-spel med vy ovanifrån

Slutligen en viktig poäng:

Dator-/TV-spel kan vara ett bra sätt att få utlopp för din maskulina destruktivitet, men spelande kan aldrig ersätta vikten av att jobba med riktiga projekt och göra saker i världen.