Jag har läst boken The 48 Laws Of Power av Robert Greene. Denna bok är tänkt som en praktisk handbok i att utnyttja makt, och avslöja maktspel. Men mest av allt är den en historielektion, som bitvis är väldigt kul och intressant.

Sammanfattning

Den här boken ska du inte läsa om du, som jag, har ett rätt litet historieintresse och är ute efter praktiska tips. Det finns en version skriven ihop med rapparen 50 Cent, som sägs vara bättre då den är mer anpassad till nutiden. Denna originalversion är väldigt, väldigt lång, och minst 50 procent består av sådant som du med lätthet kan plocka bort. Dock: en intressant bok är det ändå.

Upplägget i The 48 Laws Of Power

Författaren går igenom ”lagarna” en efter en, förklarar och tar historiska exempel. Exempelvis ”Never outshine the master”, som innebär att du aldrig får stjäla rampljuset från en överordnad. Snarare ska du hjälpa honom att skina ännu mer, trots att det är på din bekostnad. Därefter tas historiska exempel av både rätt och fel slag, lärdomar samt ett och annat citat. Om det finns undantag till lagarna gås även dessa igenom. Så fortsätter hela boken, och jag gillar att det finns en förutsägbarhet i innehållet.

Behållningen totalt

Emellanåt kommer det några verkliga aha-upplevelser. Framförallt det om att stjäla ära och beröm från överordnade finns det mycket att lära från, och även det om att aldrig riktigt välja sida och att sticka ut samtidigt som man ska gömma sig och sina avsikter i skuggorna. Det är hela tiden en balansgång, och flera av lagarna motsäger varandra. Det finns därmed inga enkla och tydliga regler som alltid fungerar. Men boken gör dig medveten, och faktiskt rätt nedslagen ibland när det framgår hur många makthavare som till och med offrat sina närmaste/sin familj för makt och ära.

Problemet med boken

Att tyngdpunkten ligger på historia är ett problem för mig. Jag hade hoppats på en handbok mer än ett frosseri i anekdoter, även om vissa av dem är väldigt roliga. Berättelsen om när Napoleon lurades med en fejkad flykt, kom till makten och sedan fick göra bort sig rejält för att få skulden för Frankrikes usla ekonomi är en av pärlorna. Det finns även gott om historier om olika historiska bedragare, och självklart är allt som har med Macchiavelli njutning att ta del av. Men någon egentlig praktisk nytta har jag inte av boken, speciellt inte då så mycket är omöjligt att översätta till moderna mått. Den är också gräsligt lång, även fast man som jag kör audioversionen på 1,5 hastighet.

Ska du läsa den?

Gillar du historia och vill höra mer om maktkamper och olika fula knep? Läs den. Vill du bli bättre på att avslöja maktspel och personer som försöker dra nytta av dig, eller vill lära dig hur du kontrollerar andra? Då finns det bättre böcker.